Hurdegaryp neemt afscheid van vertrouwd dorpshuis

0
1475
HURDEGARYP - Schalmei

Dorpelingen krijgen nieuwe plaats in MFC

HURDEGARYP – Tot verdriet van alle vrijwilligers werd afgelopen zaterdag het allerlaatste feestje gevierd in dorpshuis de Schalmei in Hurdegaryp. Na vijfenveertig jaar wordt het dorpshuis gesloten en krijgt deze een nieuwe plaats in het nieuwe Multifunctionele Centrum. Het had voor de vrijwilligers en veel inwoners van Hurdegaryp niet zo gehoeven. De Schalmei was jarenlang hun vertrouwde stekkie, waar zij met veel plezier vele avonden feest beleefden, met hun verenigingen verscheidene vergaderingen en oefensessies hielden en waar ieder jaar met veel plezier Sinterklaas werd gevierd. In het nieuwe MFC moeten zij samen met de jeugd van jongerencentrum De Wissel weer hun plekje zien te vinden. Een aantal vrijwilligers maakt de overstap, anderen vinden het nu wel mooi geweest. Voor hen was zaterdag het laatste feest als vrijwilliger. Het einde van de Schalmei werd uitbundig gevierd. Door een enthousiast commissie werd alles uit de kast getrokken om nog één keer een feest te vieren ‘op z’n Schalmeis’. Oftewel: voor ieder wat wils, voor jong en oud en met ruimte voor een gezellig gesprek en een hapje en een drankje. Voor de kinderen was er buiten op het terrein naast de Schalmei ruimte ingericht met een springkussen en konden zij naar hartenlust spelletjes spelen. Het eindfeest werd geopend door wethouder Houkje Rijpstra, die later op Twitter liet weten het mooi te vinden dat de Hurdegarypers zo manmachtig afscheid namen van hun dorpshuis. Bij de opening van het eindfeest traden kinderen van de bovenbouw op. Zij zongen het Schalmeilied ter opening van het feest. Het Schalmeilied is speciaal voor de gelegenheid geschreven. In het dorpshuis was er van alles te doen. De Vrouwen van Nu verzorgden een modeshow op de voor de gelegenheid gebouwde catwalk in de grote zaal. Hier showden zij zelfgemaakte creaties. Er kon gebiljart worden door de liefhebber, oudhollandse spelen konden er worden gespeeld en er was ruim de tijd voor een gezellig babbeltje onder het genot van een hapje en een drankje. Ook voor de muzikale noot was gezorgd. De middeleeuwse band Datura speelde voor de ingang van de Schalmei. Een bijzondere band, zij speelden op onder andere een draailier, een schalmei en verschillende fluiten. De muziek varieerde van opzwepende volksmuziek, drankliederen en religieuze muziek. De band trok, mede vanwege hun uitdossing in middeleeuwse kledij, dan ook veel bekijks. Op één van de muren in het dorpshuis kreeg men de gelegenheid om kreten te schrijven die herinnerden aan de tijd in het dorpshuis. ‘Dit wie ús twadde thús’ was één van de kreten die op de muur werd geschreven. Het kenmerkte de gevoelens van de vele bezoekers van de feestdag. ‘Vanmiddag heb ik nog aan de wethouder gevraagd of er al bekend was wat er met het gebouw gaat gebeuren. Dit bleek nog steeds niet het geval te zijn. Dat is jammer,’ zegt Bote Bergsma, voorzitter van de commissie die het eindfeest mogelijk maakte. ‘Maar vandaag maken we er één groot feest van!’ De feestvierders hoefden ’s avonds niet naar huis om te eten. Een enorme pan met soep werd naar buiten getild, en er werd op een grote bakplaat eten bereid. Ondertussen praatten een heleboel bezoekers in het dorpshuis bij. Er werden herinneringen opgehaald uit vervlogen tijden, foto’s bekeken uit de laatste vijfenveertig jaar en er werd filmmateriaal vertoond waarbij vele ‘oh’s en ah’s’ te horen waren. Na het eten werd het programma verzorgd door Aly van der Mark. Drie koren uit Hurdegaryp en omgeving verzorgden gezamenlijk een optreden en zongen met elkaar een nummer over Hurdegaryp, oorspronkelijk van Bacon and Bones. Aan dweilorkest Vodkapel de eer om als allerlaatste band ooit in de Schalmei op te treden. De deuren van de Schalmei werden na middernacht gesloten. Voorlopig voorgoed.