‘Ik vind het heerlijk om te spelen’

0
216
NES - Ineke Ekkers

NES – In het voormalige pand van basisschool de Tarrissing in Nes woont en werkt de kunstenares Ineke Ekkers. Wie het voormalige schoolplein oploopt ziet elementen van vervlogen jaren waarin kinderen over het plein renden en speelden. De zandbak is er nog, maar heeft een geheel nieuwe functie gekregen, die van vijver. Men kan in de tuin nog een schoolplein herkennen, maar de nieuwe functie, die van beeldentuin, overheerst. Het oude van de school en het nieuwe van de beeldentuin is met zorg in balans gebracht met de natuur. De locatie is Ineke Ekkers naar het hart. ‘Ik heb hiervoor vijftien jaar lang in Kubaard gewoond. Daar groeide ik uit mijn woning. Ik wilde wat anders, wat groters. Eerst zocht ik voornamelijk in de buurt van Kubaard, maar niets was geheel naar wens. Een vriendin vond op internet de Tarrissing en samen met haar ben ik hier gaan kijken. Ik wist het meteen, dit gebouw is voor mij!’ Ekkers is nog even enthousiast over het gebouw als bij de eerste keer dat ze het zag. Toch duurde het, vanwege papierwerk, langer dan verwacht voordat alles in kannen en kruiken was. Zes jaar geleden begon zij met het gebouw, vorig jaar op Hemelvaartsdag hield zij een opening. ‘Sinds vorig jaar ben ik ook weer lekkerder aan het werk. Ik hoef niet meer over papierwerk in te zitten en kan me weer volledig richten op mijn werk.’ Het werken van Ekkers is wat zij het allerliefst doet. ‘Eigenlijk is het een soort van spelen. En dat is fantastisch. Ik vind het heerlijk om te spelen. En in wat voor gebouw doe je dat nou beter dan in een oud schoolgebouw?’ In Ekkers werk zijn er een aantal thema’s die almaar weer terugkomen, en die allemaal zijn terug te leiden op het grootste thema in haar werk; het leven. ‘Ik hou me al jaren bezig met werken die te maken hebben met het hart, met zaden en het leven dat daaruit komt en gras dat groeit. Het gebeurt geregeld dat ik er een tijdje niets mee doe, maar het komt altijd weer terug.’ Ekkers laat het zien aan de hand van een ets die ze maakte in de jaren ’70. ‘Deze wordt nu gebruikt voor een project in de binnenstad van Dokkum. Deze heb ik hergebruikt en komt nu op een vlag.’ Het jaar 2013 staat voor Ekkers in het teken van de pissebed. ‘Ik liep al jaren rond met het idee om eens een bedje te maken voor een pissebed. Pissebedden zijn door mensen over het algemeen niet geliefd, maar kijk eens wat deze beestjes doen! Ze ruimen rommel op en zorgen voor vruchtbare grond! Ik wilde eens laten zien hoe lieflijk deze beestjes eigenlijk zijn. Ik begon met het maken van één pissebed, maar er kwamen steeds meer bij en ze werden steeds groter. Ik heb er nu al tientallen gemaakt.’ De pissebedden van Ekkers zijn de hele zomer te zien in het Gemeentemuseum van Den Haag. Zij schreven voor het derde jaar op rij een wedstrijd uit waarin kunstenaars anoniem werk in mochten sturen. Het thema dit jaar was ‘Aarde’. ‘Ik dacht, het is nu of nooit! Dit thema past natuurlijk perfect bij mijn werk.’ Ekkers stuurde drie werken in, waarvan twee geselecteerd zijn voor de expositie. ‘Dat is echt kicken! Aangezien ik mijn opleiding in Den Haag heb gehad, en nu in Den Haag in het Gemeentemuseum exposeer. De cirkel is wat dat betreft rond.’ Ekkers blijft de komende tijd lekker ‘spelen’ in haar tuin en in haar werkplaats. ‘Het is een luxepositie waarin ik mij bevind. Ik kan hier heerlijk blijven spelen!’