Jans Middeljans

0
1883
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Voorzitter WTC Grijpskerk

Al dertig jaar rijdt fietsclub WTC Grijpskerk de Oosterhof-Holman IJsselmeertocht, een toertocht van ruim driehonderd kilometer. Jans Middeljans is woordvoerder van de club. “We hebben geen bestuur”, vertelt hij. “We hebben zo’n vijfentwintig deelnemers, zowel dames als heren. Iedereen doet wat op zijn eigen manier. Elk jaar krijgen we een nieuwe woordvoerder. Door Kees Kuipers, voormalig woordvoerder, ben ik dit jaar gebombardeerd tot woordvoerder. Volgend jaar wijs ik weer iemand aan.” Volgens Middeljans werkt deze losse vorm van besturen prima voor de club. “Ook tijdens het fietsen hebben we een echte samen uit, samen thuis mentaliteit. Als iemand pech heeft met de fiets of een slechte dag, dan passen we ons aan. Dat werkt prima, daar hebben we achteraf nooit woorden over.”
Middeljans doet dit jaar zelf niet mee met de tocht – hij heeft andere verplichtingen – maar heeft al een aantal keer meegedaan. “Er mogen maximaal dertig mensen meefietsen. Het moet niet groter worden. Anders kom je in de knoop met de organisatie. Iedereen moet wel heelhuids terug komen.” De fanatieke fietsers zijn op die dag zo’n dertien uur onderweg. Aan alles wordt gedacht, er rijdt catering mee en ook is er een technische auto, die banden plakt en reservewielen bij zich heeft. Ook zijn er verschillende stopplekken. Er gaat dit jaar maar liefst veertig liter krentjebrij mee, die Roelof van der Veen, één van de oudste leden altijd bereidt. “Hoe lang hij al bij de club zit weet ik niet precies. Ik zit er twaalf jaar bij, maar hij fietste er toen al jaren bij.”
Dit jaar doen ook gastrenners mee met de toertocht, die in training zijn voor for Life 2013, een sponsortocht van Italië naar Cauberg voor Artsen Zonder Grenzen. Om deze tocht over meer dan 1250 km in acht dagen te rijden hebben deze groep Groningers uit Harkstede en omgeving – veel trainingskilometers nodig. “En dan is deze uitdaging van 300 km een uitstekende voorbereiding”, aldus Middeljans.
Terug naar WTC Grijpskerk, de club fietst zo’n drie keer per week. Eén dag is het vooral dames, de andere trainingsdag meer mannen en op zondag wordt er vaak gemengd getraind. “Het is een hecht clubje.” Of Grijpskerk een echt fietsdorp is? “Zeker, maar ook een voetbaldorp. Er wonen in ieder geval veel sportieve mensen en er wordt trouw meegefietst. Zondagmorgen staan hier weer tussen de twaalf en zestien man voor de deur om lekker te gaan fietsen. In de winter blijven we sportief bezig. Dan staat het grootste deel op de ijsbaan.”