Joëlle Smidt door in ‘beste singer songwriter’

0
196

“Ik was benieuwd of ik überhaupt erkenning zou krijgen”

KORNHORN – Joëlle Smidt (21) doet mee aan het programma ‘de beste singer songwriter van Nederland’. Vorige week maandag is het de jonge Groningse gelukt om de volgende ronde te bereiken. Dolgelukkig is ze met dit resultaat, zingen is echt haar passie. Na vijf mislukte studies wijdt ze zich nu volledig aan de muziek. Haar ouders wonen sinds kort in Niekerk en zelf is ze binnenkort te bewonderen in Kornhorn, tijdens het Plack midzomerfestival. Hier alvast een voorproefje van Joëlle.

Gefeliciteerd Joëlle, je bent door.

“Dankjewel. Ik weet nu al een maand of drie dat ik door ben, dus voor mij was het niet heel spannend. We mochten pas wat over de uitslag praten na de uitzending, dat was wel heel lastig. Ik mocht het wel aan een paar mensen vertellen, maar het mocht absoluut niet op internet te vinden zijn. Moeilijk, maar het is gelukt.”

Hoe vond je het om op te treden voor de camera’s?

“Dat was heel spannend, maar ik wilde heel graag. Dan heb je het er voor over. Omdat ik zo graag door wilde naar de volgende ronde zat er voor mij wel heel veel druk op. Gelukkig was dat niet terug te zien aan het optreden, ik ben tevreden. Al met al was het wel een hele drukke dag. Eerst moet je naar de visagist, er moeten leuke foto’s gemaakt worden en dan is er nog de sound check. ”

Waarom heb je je opgegeven voor het programma?

“Ik was benieuwd of ik überhaupt erkenning zou kunnen krijgen voor datgene wat ik doe. Muziek maken is wat ik wil doen. Als kind zong ik eerder dan dat ik kon praten. Gelukkig was de jury heel enthousiast. Giel, Erik en Sanne waren erg te spreken over mijn stem. Dat was heel leuk, ik heb veel positieve reacties gehad. Ook vonden ze mijn liedje erg mooi.”

Waren er ook minpuntjes?

“Ze vonden m’n gitaarspel niet echt super. Dat klopt ook wel. Ik speel nu een jaar of drie gitaar en ik heb nooit les gehad. Ze vonden het wat afleiden van mijn stem.”

Binnenkort sta je op het Plack festival in Kornhorn. Treed je veel op?

“Vanaf mijn zeventiende ben ik gitaar gaan spelen en schrijf ik liedjes. Vanaf mijn negentiende treed ik ook op. Ik heb nog niet zo heel veel bijzonders gedaan, ik had eerst nogal podiumangst. Toen had ik besloten om niks meer met muziek te gaan doen. Dat lukte niet, bloed stroomt waar het niet gaan kan. Dus ik ben weer gaan spelen. Die angst is nog niet helemaal weg, maar het is niet dat het me nog zo nekt. Door te oefenen wordt het minder. En ik denk dat alle artiesten wel een beetje nerveus zijn voor een optreden.

Hoe schrijf je je liedjes?

“Ik dicht veel, ik houd erg veel van poëzie. Ik laat me dan ook inspireren door dichters. Zelf dicht ik over wat ik zie. Ik kan er echt mijn ei in kwijt. Het liedje dat ik zong in het programma heet ‘my kid’. Dat slaat op het feit dat ik ooit geboren ben. Bij dit nummer heb ik me dus laten inspireren door mijn eigen geboorte en de loop van mijn leven. En hoe ik daar samen met mezelf in stond.”

Dat is een vrij rustig nummer. Is al je muziek zo kalm?

“Sommige liedjes zijn meer up tempo, maar het is inderdaad voornamelijk easy listening en folk.”

Je bent nog vrij jong. Ga je ook nog naar school?

“Ik ben gestopt met mijn studie. Ik studeerde pedagogiek. Ik ben al vijf keer gestopt met verschillende studies. Ik heb geschiedenis gedaan, de pop academie, pabo en creatieve therapie. Ik kan me er niet op concentreren. Daarom heb ik besloten om de focus op muziek te leggen, dat wil ik het liefst. Het is mijn passie, ik kan niet anders.”

Maak je kans denk je?

“Jawel. De concurrentie is gigantisch, maar ik doe niet per se mee om te winnen. Met dit programma hoop ik connecties op te doen in de muziek. Ik hoop echt op een opstapje. Ik wil graag geld verdienen met muziek. De show heeft me in ieder geval een paar optredens opgeleverd, dus het begin is er.”