Regen en harde wind gooien roet in eten bij Fryske Olympiade

0
1635
BURGUM - fryske olympiade 1

BURGUM – De allereerste Fryske Olympiade is een feit. Vrijdag en zaterdag werden de drie grootste Friese openluchtsporten beoefend aan de Langelaan in Burgum. Vrijdag stond in het teken van de jeugd. Zij konden kennismaken met fierljeppen, skûtsjesilen in de Wide Ie en kaatsen. ’s Ochtends kwamen de kinderen van basisschool De Arke op het sportveld, ’s middags was het de beurt aan kinderen van It Partoer en de Reinbôge. Met name de kennismaking met het skûtsjesilen vonden de kinderen maar wat spannend. Vanwege praktische redenen werd er gekozen om niet met echte skûtsjes te varen, maar het deerde de kinderen niet dat zij in pramen voeren in plaats van skûtsjes. Ook het kaatsen en fierljeppen werd druk beoefend. Waar de meeste kinderen in eerste instantie zich lieten vallen met de stok in de hand, wisten zij aan het einde van de lessen zowaar enige meters te zwaaien. Zoals fierljeppen bedoeld is. Zaterdag zat het de organisatie van de Fryske Olympiade minder mee. Door de harde wind hadden de fierljeppers het moeilijk en door de stortbui ’s ochtends liet het publiek het enigszins afweten. Ook de skûtsjesilers hadden het door de harde wind niet makkelijk. Hun wedstrijd moest uiteindelijk afgelast worden. De Olympiade werd omstreeks 15.00 geopend door gedeputeerde Tineke Schokker. Later op de dag waren er nog optredens van de Doelleazen, Elske deWall en een dweilorkest. Ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen en het slechte weer, wat vast met elkaar te maken had, is de organisatie van doel om van de Fryske Olympiade een traditie te maken.