Ten Years Today treedt 22 juni op in Zuidhorn

0
160
groningen band ten years today

“We willen niet goed worden gevonden omdat we jong zijn”

ZUIDHORN – Nog maar anderhalf jaar bestaat Ten Years Today, maar toch hebben de jonge bandleden al een stuk of dertig optredens verzorgd. Floris van Luijtelaar (15) Ben Hoeben (14) en Simon Bleeker (16) timmeren lekker aan de weg. Zelf omschrijven ze hun muziek als “funky, alternatieve pop-rock.” En inderdaad, op hun muziek kun je moeilijk stil blijven staan. Simon: “We spelen gewoon lekker nummertjes.” Op 22 juni treden de jongens op in jongerencentrum Avalon in Zuidhorn. Floris: “We hebben al eens op Kanaalpop gespeeld, toen kregen we veel kritiek, dat we niet strak genoeg speelden. Ondertussen hebben we veel geoefend en we hopen dat we weer op Kanaalpop mogen spelen.”
Momenteel zijn de jongens nog druk aan het repeteren, bij Muziek Organisatie Noord. Floris komt uit Zuidhorn, de andere twee uit Groningen en daar gaan ze dan ook alle drie naar school. Het gesprek met de jongens springt van de hak op de tak. Tussendoor worden er grapjes gemaakt en af en toe flappen ze er iets uit wat niet beter maar niet in de krant kan staan. Over school: “Als je op school zegt dat je in een bent speelt, doet dat het goed bij de meisjes”, verklapt Simon. “Ja, bij de meisjes wel, maar jongens vinden het maar niks. Die zijn vast jaloers of zo”, meent Floris.
De band begon met een zangeres erbij. Die samenwerking verliep niet zo geweldig, dus zijn de drie alleen verder gegaan. Floris is de zanger van de band, maar eerst ging het zingen niet altijd zo goed. “Ik had eerst een hoge kut piepstem. Daarna kreeg ik de baard in de keel en klinkt het een stuk beter.”
De band heeft nu zo’n vijftien eigen nummers. Een aardige prestatie voor een band die nog maar zo kort bestaat. Niet de tekst, maar eerst de muziek wordt gemaakt. “Dan spelen we gewoon een lekker deuntje. Daarna komt de tekst er pas bij.” Floris schrijft meestal de teksten. “Soms slaat het nergens op. Alles wat in een puberbrein om gaat komt er in voor. Dat kan dus bijna alles zijn.”
De jongens vertellen dat ze tegenwoordig veel positieve reacties krijgen op hun muziek. Zo wonnen ze laatst de aanmoedigingsprijs op het Rode Oortjes Festival, een festival in Groningen dat al 21 jaar bestaat. Om alleen al te mogen spelen op het festival is een hele eer, want er schrijven zich ieder jaar meer bands in dan er kunnen spelen. Floris: “Omdat we die aanmoedigingsprijs hadden gewonnen kregen we begeleiding van een paar professionals. We kregen toen de tip om iets aan onze overgangen te doen. Volgens de regeltjes in de muziek kloppen die overgangen niet. Wij spelen op gevoel en vinden die gekke overgangen juist leuk. We willen graag dingen anders doen. Dit soort dingen maken onze muziek apart.” De jongens vinden het belangrijk om een eigen stijl te hebben. Maar nog belangrijker, ze willen beoordeeld worden op hun muziek, niet op hun leeftijd. Ben: “We willen niet goed worden gevonden omdat we jong zijn. We worden ook ouder.”

De drie zien zeker toekomst in de muziek. Simon droomt zelfs al van hun doorbraak. “Als het goed gaat met de muziek wil ik een Mercedesbusje kopen, dan kunnen we overal gemakkelijk heen toeren.” Vooralsnog moeten ze het doen met optredens in de provincie, waar nog altijd veel van wordt geleerd. “We worden steeds een beetje beter.”