week 25

0
86

Steeds meer vooral jongeren lopen een burn out op, hebben wetenschappers geconstateerd.. Vroeger heette dat gewoon ‘overspannen’ maar vroeger is geweest. Burn-out of overspannen, het effect is hetzelfde: Je hoofd is op hol geraakt, het loopt je over de schoenen, je bent jezelf niet meer, je bent zelfs jezelf kwijt. Behalve dan je pc, laptop en vooral je mobieltje. Want dát zijn de boosdoeners.

Ik besef dat ik makkelijk praten heb. Jazeker, ik gebruik mijn computer wel degelijk, maar niet tot in het extreme. D’r zijn een paar nieuwssites die ik dagelijks aanklik. Het weerbericht ook – meermalen per dag soms maar dat ligt dan aan het weer. Voor mij moeilijke begrippen en dat zijn er nogal wat, zoek ik op de internet-encyclopedie Wikipedia op en dat is verrekte makkelijk. Mijn stukjes voor de krant typ ik in, hoewel ik mijn ongetemde gerausch op de typemachien met belletje aan het eind van elke regel plus de doorhalingen met pen en achteraf correcties echt nog wel eens mis. Mijn teksten mail ik vervolgens door naar de redactie, makkelijk zat allemaal. Ook mijn mailbox check ik dagelijks waarna ik veel – bijna alle – ‘aanbiedingen’ en speciale acties meteen naar de prullenmand doorklik.

Maar wat ze ‘social media’ noemen, daar doe ik niet aan mee. Zelfs mijn mobieltje met allemaal mogelijkheden die ik niet gebruik omdat ik ze niet snap, beter gezegd: wíl snappen, gebruik ik amper. Ik geef toe dat het wel makkelijk is dat ik onderweg bereikbaar ben. En verder? Sms-en doe ik niet, twitteren idem dito. Facebook, Hyves, LinkedIn en al die andere fantastische mogelijkheden gebruik ik niet. Uit laksheid en eerlijk zijn: uit technische onkunde ook. Ik hoef dus niet minutelijks steeds maar weer op zo’n miniscuul schermpje te kijken omdat ik niks wil missen. Ik heb op dat gebied geen volgers noch vrienden, dus hoef ik ook niemand te ‘ontvrienden’.

Wie niet in de wereld van de social media is ingevoerd, zou van het lezen van dit stukje al bijna overspannen raken, een burn out krijgen. Om echt alles te willen bijhouden heb je een dagtaak die ten koste gaat van je ‘echte’ werk. Je hebt als het ware twee banen dus zit een burn out er dik in. Wetenschappers geven als verklaring van de huidige burn outs, dat vooral jongeren tussen én in twee werelden leven. Ik wens hen sterkte en beterschap. Nu ga ik de krant lezen. Van papier. En niet over- maar ontspannen.

Henk Hendriks