24 en 25 augustus gezellig bramenfestijn in de regio

0
146
REGIO - Brommels

Organisatie Brommels! kijkt uit naar bramentijd

REGIO – Vroeger was het normaal om tijdens de bramentijd het land in te trekken met een emmertje of een plastic zak om bramen te plukken. Moeders maakte er dan heerlijke jam van waar soms wel wekenlang van werd gegeten. Tegenwoordig is het niet meer zo gewoon om er met de kinderen op uit te gaan en bramen te plukken. Boeren zijn na de MKZ-crisis voorzichtiger geworden met wie zij toelaten op hun land, en tijden zijn veranderd. Wie gaat er nou nog met zijn of haar kinderen bramen plukken? Bijna twee jaar geleden Marjan Vroom op het idee om een evenement te organiseren omtrent de braam en de omgeving . Betty Schotanus en Sigrid Keimpema voegden zich bij haar en met behulp van de stichting Wrâldfrucht werd de eerste editie van Brommels! op 18 augustus 2012 georganiseerd. Waar veel evenementen juist in het water vallen wanneer het hard regent, was dit het geval niet bij de eerste editie van het bramenfestijn. De warme temperaturen gooiden juist roet in het eten. 18 augustus was de warmste dag van 2012 en de mensen zochten liever verkoeling in zee dan dat zij de weilanden in gingen. Toch kijken Schotanus en Keimpema terug op een goede dag. ‘Ondanks het snikhete weer kwamen er toch naar ons idee een heleboel mensen op het festijn af. Zij waren daarbij ook nog eens heel enthousiast. ‘Dit moet volgend jaar weer!’ zeiden zij. De dag was ondanks het weer dus toch geslaagd,’ zegt Schotanus. Dit jaar duurt het bramenfestijn in plaats van één dag maar liefst twee dagen. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus zal Brommels! voor de tweede keer plaatsvinden. Het evenement vindt plaats in maar liefst vier plaatsen; Jistrum, Noardburgum, Eastermar en Burgum. In alle dorpen zijn andere activiteiten te doen, maar overal staat het openstellen van weilanden centraal. De commissie Brommels! heeft een groot aantal boeren bereid gevonden hun weiland open te stellen voor bramenplukkers. Aan de hand van grote vlaggen kunnen de bezoekers zien welk weiland open is voor bezoek. ‘We willen met dit evenement zowel de braam als het landschap hier in de omgeving promoten. We hebben hier een prachtig landschap, dat men best eens van dichterbij bekijken mag. We hebben hier heel wat om trots op te zijn, dat mogen we ook gerust uitdragen,’ aldus Schotanus. De organisatie van de verschillende activiteiten ligt in handen van verschillende vrijwilligersgroepen. Voor ieder dorp is er een andere commissie verantwoordelijk en zo mag ook ieder dorp zelf weten wat er te doen is tijdens Brommels! Zo is er in Noardburgum een workshop klompenschilderen, een workshop bramenjam maken, een workshop bramenlikeur maken, kun je in de open tuinen van Kûkherne zelfgemaakte Boeren Bramen Sorbetten eten en is er een schilderworkshop te volgen bij Johanna de Groot. Het volledige programma wordt nog aan gewerkt, maar de grote lijnen zijn al zichtbaar op de website www.waldpyk.com/brommels. De dames van de organisatie kijken nu al uit naar het weekend in augustus. Niet alleen vanwege het evenement, maar ook omdat het het begin van het bramenseizoen is. ‘Het is voor mij echt een nostalgisch gebeuren. Het doet me denken aan vroegere tijden toen ik met familie op zoek ging naar bramen,’ zegt Schotanus. Voor Sigrid Keimpema geldt ongeveer hetzelfde. ‘Ik woonde vroeger in Suwâld, waar we naast ons huis een groot weiland hadden. Zolang ik mij kan herinneren heb ik bramen geplukt en daar jam van gemaakt. Nu ik zelf kinderen heb is dat niet anders. Toen ze nog heel klein waren ging ik zelfs de maxi-cosi het land in. De kinderen vinden het ook prachtig. Zodra de eerste jam klaar is geef ik dat mee naar school. Dan maken we er een echt bramenfeestje van met beschuit en jam.’