Admiraliteitssjongers gaan de grens over

0
222
DOKKUM - Admiraliteitssjongers

DOKKUM – ‘We hebben gewoon erg veel lol met elkaar.’ Aan het woord is Minze van den Akker, één van de leden van de Admiraliteitssjongers uit Dokkum. Het shantykoor bestaat bijna tien jaar, en Minze is er al vanaf het begin bij. De Admiraliteitssjongers zijn begonnen met een aantal zangers die reeds in Lauwersoog bij een koor zongen. Zij wilden dichter bij huis een eigen koor beginnen, en zo geschiedde. Inmiddels zijn er bijna tien jaar verstreken en heeft het koor veel hoogte-, maar ook dieptepunten gekend. De zangers en leden van het combo kijken momenteel uit naar wat een nieuw groot hoogtepunt moet gaan worden, hun deelname aan het Internationaal Shantyfestival in Travemünde, Duitsland. ‘Daar kijken we zo ontzettend naar uit, we zijn er helemaal trots op dat wij daar mogen gaan optreden.’ Het festival in Travemünde is één van de belangrijkste internationale shantyfestivals in Europa. Er komen dertig koren uit onder andere Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Nederland optreden. De Admiraliteitssjongers zijn één van de twee Nederlandse koren die meedoen met het festival. Voor de ongeveer dertig zangers die afreizen naar Travemünde zal het weekend aanvoelen als een schoolreisje. ‘Het grootste gedeelte van het koor zal slapen in een jeugdherberg. Anderen hebben hun vakantie er omheen gepland en kamperen ergens in de buurt. We zullen gedurende het weekend vier keer optreden. Op vrijdag één keer, zaterdag twee keer en zondags nogmaals.’ Het festival vindt plaats eind juni. Wanneer de Admiraliteitssjongers dit hoogtepunt beleefd hebben zit er alweer een nieuw hoogtepunt aan te komen; de opnames van hun tweede CD in november aanstaande. ‘Daar zijn we ook al druk voor aan het oefenen. Het repertoire hebben we er al bijna voor klaar.’ Aan het hoofd van het koor staat dirigent Johan Boeijenga. ‘Hij barst van de energie, het enthousiasme van hem motiveert ons ontzettend. Dat is erg fijn om zo’n goede dirigent te hebben. Hij zorgt ervoor dat wij een goed niveau weten te behouden.’ De Admiraliteitssjongers zijn anders dan andere shantykoren. ‘Wij zingen uiteraard zeemansliederen. Maar we zingen ook andere soort nummers. We hebben een heel gevarieerd repertoire. Ook dit hebben we aan onze dirigent te danken.’ Het koor is voor van den Akker en de overige leden als een groep hechte vrienden geworden. In tien jaar tijd hebben zij lief en leed met elkaar gedeeld. ‘We hebben een beetje last van vergrijzing, ons oudste lid is momenteel 83 jaar. Doordat de gemiddelde leeftijd vrij hoog ligt krijgen we natuurlijk ook wel eens met ziekte en gebreken te maken. Het is prachtig om te zien dat iedereen dan meeleeft. Een aantal leden is inmiddels overleden. Op een aantal uitvaarten hebben wij mogen zingen. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het koor voor de leden is.’ Ondanks de verdrietige momenten die het koor bij verlies of ziekte heeft gehad, staat het plezier maken met elkaar en het samen gezellig zingen voorop. ‘Ik vergelijk het koor wel eens met een vergadering. Vaak gaat men bij een vergadering met een sip gezicht naar binnen, en komt met een sip gezicht weer naar buiten. Bij het koor komt men met een glimlach op het gezicht binnen, heeft vervolgens de hele oefensessie plezier, en gaat met dezelfde glimlach weer naar huis. We hebben het gewoon ontzettend gezellig met elkaar. Maar ook de muziek is natuurlijk belangrijk,’ lacht van den Akker. Na november zal hun tweede CD te koop zijn. De eerste was een groot succes, daarvan moesten zij zelfs CD’s bij laten drukken. Van den Akker hoopt dat de tweede CD weer een succes zal worden. ‘Het is fijn om te merken dat mensen onze muziek mooi vinden. Dit zien we ook vaak in bejaardentehuizen waar we optreden. Daar geniet men echt van onze muziek! Dat geeft veel voldoening.’ De komende tijd treedt het shantykoor naast het festival in Duitsland op op de Paardendagen in Driesum/Wouterswoude en ook zullen zij bij de Kennedymars in dezelfde dorpen hun vrolijke zeemansliederen laten horen.