Altenburg en Wymenga vijfde winnaar Ondernemersprijs

0
137
DOKKUM - winnaar ondernemersprijs

DOKKUM – De Ondernemersprijs Noordoost Friesland met de daarbij horen Bonifatiusbokaal is gewonnen door Altenburg en Wymenga uit Veenwouden. Vrijdagavond streden de drie finalisten voor het laatst voor de felbegeerde prijs. De Ondernemersprijs werd uitgereikt na een editie van KafeeNOF, de maandelijkse netwerkbijeenkomst van Noordoost Friesland op het terrein van Concours Hippique. Door middel van een pitch van slechts één minuut moesten de kandidaten de jury overtuigen hen als winnaar uit de bus te laten komen. In een eerder stadium was de jury al bij de bedrijven op bezoek geweest. Ook hier kregen zij punten toebedeeld. Voor de pitch konden de laatste punten verdiend worden waarna Altenburg en Wymenga uit de bus kwam als winnaar van 2013.

In totaal hadden 17 bedrijven zichzelf aangemeld of waren zij door derden aangemeld om kans te maken op de Ondernemersprijs Noordoost Friesland. Door middel van de aangeleverde vragenformulieren was er een selectie gemaakt van drie bedrijven die vrijdagavond kans maakten op de titel. In deze vragenformulieren viel de jury op dat vele bedrijven aangaven dat de beste beslissing die zij ooit genomen hadden de beslissing was om met de onderneming te startten. Taxibedrijf Waaksma uit Kootstertille, ASN Installaties uit Dokkum en Altenburg en Wymenga waren de uiteindelijke kanshebbers voor de titel. Het was inmiddels de vijfde keer dat de prijs uitgereikt werd. Eerder won in 2012 Hotel Café Restaurant de Posthoorn uit Dokkum, in 2011 PTH Groep uit Kollumerzwaag, De Pleats uit Burgum won in 2010 en de allereerste winnaar was Health2Work uit Surhuisterveen.

De jury, bestaande uit burgemeester Arie Aalberts van de gemeente Dantumadiel, gedeputeerde Hans Konst, Wijnand Fijnendraat, winnaar in 2011 en Dwaande-ambassadeur, Erik Nicolai van de Rabobank en Wouter de Groot van de Kamer van Koophandel, hadden een hele kluif aan de jurering van de drie bedrijven. Zij keken bij de beoordeling van de bedrijven naar een tiental criteria; De persoonlijkheid van de ondernemer, de visie die de ondernemer heeft met betrekking tot de toekomst van de onderneming, het innovatieve karakter van de onderneming dan wel van (een reeks van) producten van de onderneming, de strategie die men wenst te voeren, de prestatiegerichtheid, de ambitie, de betrouwbaarheid, de flexibiliteit en het organisatievermogen.

Altenburg en Wymenga is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van ecologisch onderzoek en de daaraan verwante thema’s. Het bedrijf is gevestigd in een karakteristiek pand aan de Suderwei in Veenwouden. Bij het bedrijf werken vijfenveertig hoogopgeleide mensen. ‘Samen met vijfenveertig collega’s houden wij ons bezig met onderzoeken op hoog niveau. We werken zowel voor de boeren in de Wâlden als voor de provincie Fryslân. Ook buiten de provincie- en landsgrenzen zij wij bekend, tot in Afrika aan toe,’ aldus Wibe Altenburg. In zijn pitch refereerde hij aan de krimp in Noordoost Friesland en de huidige crisis. ‘Juist in deze tijden is het tijd om de raders te laten draaien en te blijven innoveren. Zeker hier in Noordoost Friesland kan dat. De ondernemersgeest is hier groot. Je moet juist gebruik maken van een crisis.’ Op de vraag of Altenburg en Wymenga van plan is om in Noordoost Friesland te blijven, ondanks de bekendheid verder weg, antwoordde Altenburg stellig: ‘Wij blijven in Noordoost Friesland. Wij horen hier.’

Voor de jury was het een moeilijke keuze om tot een winnaar te komen: ‘We kunnen stellen dat er sprake is van een close finish als je de diverse aspecten bij elkaar telt en uitrekent dan komen de 3 genomineerden bijzonder dicht bij elkaar. De jury heeft dan ook geen 2e en 3e prijs willen vaststellen maar heeft uiteindelijk willen kiezen voor 1 bedrijf dat toch in de ogen van de juryleden als beste moet worden beoordeeld,’ aldus juryvoorzitter Arie Aalberts.