Een jonge stichting met een lange geschiedenis

0
138
Kollumerpomp - contributiehuisje

Stichting Erfgoed Kollumerland viert ‘veertigjarig bestaan’

KOLLUMERLAND C.A. – Een bericht op Twitter deed de wenkbrauwen fronzen. Stichting Erfgoed Kollumerland veertig jaar? Was die stichting niet pas een paar jaar geleden opgericht? ‘Klopt,’ zegt Jacqueline Brauwers, ‘de stichting zoals die nu werkzaam is is opgericht in december 2010.’ Toch vierde de stichting afgelopen woensdag een bescheiden feestje vanwege het veertigjarig bestaan van de stichting. De stichting zoals die er nu is komt namelijk voort uit een fusie van drie afzonderlijke stichtingen; Stichting Oud Kollumerland, de Gemeentelijke Monumentenstichting en de Stichting Kollumer Landschap. Stichting Oud Kollumerland is opgericht in 1973, en die startdatum is de reden waarom de Stichting Erfgoed Kollumerland vorig week haar verjaardag kon vieren. De Stichting is verantwoordelijk voor het onderhoud en het bevorderen van de algemene belangstelling voor tien monumenten in de gemeente Kollumerland c.a.: Het contributiehuisje bij Kollumerpomp, vier kerktorens en vijf molens. In het korte bestaan van de stichting in deze vorm heeft zij al het nodige meegemaakt. ‘Toen we begonnen als Stichting Erfgoed Kollumerland hadden we allemaal wilde plannen. We wilden bijvoorbeeld meer doen met educatie voor kinderen, lesmateriaal ontwikkelen, fietsroutes uitzetten, noem maar op. Deze plannen zijn door de brand van de molen Windlust allemaal in de lade gezet.’ De brand die de molen Windlust in Burum in de as zette is met stip op nummer één het grootste dieptepunt in het bestaan van de stichting. Op 8 april 2012 ontstond er een grote brand in de molen. ‘Alle mooie plannen die we daarvoor hadden deden er even niet meer toe. Alle tijd die we hadden hebben we gestoken in het herstel van de Windlust. Dat was even belangrijker.’ Het herstel van de molen loopt voorspoedig. ‘Het gaat veel sneller dan dat wij hadden durven hopen. We kregen sneller dan verwacht groen licht van de verzekeraar en ook de bouw loopt voorspoedig. Op het moment dat de molen in brand stond dachten we dat er niets meer te redden was, maar dit bleek mee te vallen. Zodoende zijn er ook veel houten balken die hergebruikt konden worden en ook ijzerwerk wordt hergebruikt. Dit bespoedigt het werk ook.’ Onbedoeld heeft de brand ook meegewerkt aan één van de doelstellingen van de stichting. ‘Één van onze doelstellingen is mensen te betrekken bij de monumenten. De brand heeft dit wel bewerkstelligd. Toen nog niet helemaal duidelijk was of de molen weer terug zou komen in Burum zeiden een hoop mensen: ‘Het zal toch niet zo zijn dat we het zonder molen moeten doen in het dorp?’ Dat een monument als deze beeldbepalend is voor een dorp bleek voor een hoop inwoners van Burum pas toen de molen er niet meer was. Men besefte pas wat voor waarde de molen had toen deze er niet meer was.’ Door de brand is de focus van de stichting onbedoeld op de Windlust komen te liggen. De overige negen monumenten verdwenen een beetje naar de achtergrond. ‘Alles wat nodig was voor deze monumenten is gedaan, het nodige onderhoudswerk is uitgevoerd, maar meer dan dat is er ook niet gebeurd. We hopen hier in de toekomst meer aandacht aan te kunnen geven.’ De stichting is altijd op zoek naar versterking. Zowel op bestuurlijk vlak, als in de monumenten zelf. ‘Twee keer per jaar zijn er molendagen waarbij de molens openstaan voor publiek. Het zou fijn zijn als we daar meer mensen bij kunnen betrekken die bijvoorbeeld uitleg geven over het gebouw of die helpen met andere praktische zaken.’ Wie benieuwd is naar het verloop van de herstelwerkzaamheden van de molen Windlust of naar andere nieuwtjes rondom de Stichting Erfgoed Kollumerland kan het beste de Facebook- en Twitterpagina van de stichting volgen. Hierop worden geregeld nieuwtjes en foto’s geplaatst. Kijk daarvoor op www.facebook.com/windlustburum of www.twitter.com/erfgoedkollum.