Fonteinkerk Dokkum

0
155
Ongenode gast 1 - Mozes Dokkum

Datum: 20 juni

Tijd: 19.30

Maandenlang hadden de tientallen acteurs, zangers en zangeressen, mensen van de grime, kleding, decor en licht en geluid geoefend voor een prachtige voorstelling in het teken van de Bijbelse figuur Mozes, en donderdag mochten zij dan eindelijk de planken op. En niet voor niets. De Fonteinkerk zat tot aan de nok toe vol met belangstellenden. Familie en vrienden waren soms zelfs van ver gekomen om de musical Mozes te bekijken en te beluisteren. Geen enkele stoel bleef leeg donderdagavond, en dat was voor de spelers wellicht een puntje waarvan zij de zenuwen kregen. Zelf mochten zij er dan misschien last van hebben, in de zaal werd ook gezonde spanning gevoeld. Familieleden die maandenlang teksten mee hadden geoefend thuis, die de liedjes al van woord tot woord mee konden dromen, ook voor hen was de première spannend. De (On)genode gast bezocht de eerste van de vier voorstellingen. Het eerste wat opviel toen de lichten aangingen en de actrices op het podium kwamen was dat het geluid in de Fonteinkerk op plaatsen bar slecht was. Men moest luid en duidelijk praten, en niet door elkaar heen praten, anders was er niets van te verstaan, en dat was jammer. Gelukkig beschikt de (On)genode gast over enige Bijbelkennis en was het verhaal dus wel te volgen, maar voor de leek was er in bepaalde hoeken van de kerk geen touw aan vast te knopen. Erg jammer. Ondanks dat het toneelspel hier en daar erg slecht te verstaan was, was het wel de moeite waard om de musical te bezoeken. Voor de (On)genode gast was er daardoor extra ruimte om te letten op het toneelspel op zich. En dat was goed! Men zag bij de spelers een bepaalde passie die alleen uit de verf kan komen wanneer er sprake is van een goed groepsgevoel. De spelers leken elkaar te versterken, ze waren goed op elkaar ingespeeld en gaven elkaar de ruimte, iets wat enorm belangrijk is op het podium. Echte glansrollen waren er niet, er was een goede verdeling in de rollen. Toch mag Janke Trientsje Dijk genoemd worden als één van de sterspeelsters. Zij vertolkte haar rol goed, en zong daarbij ook nog eens de sterren van de hemel. Het verhaal van Mozes werd ingeleid op een eigentijdse manier, waarop het verhaal in zijn Bijbelse vorm werd vertolkt. Hier en daar waren er erg grappige filmbeelden in het verhaal verwerkt. Complimenten voor de montage van deze beelden. Het maakte het verhaal net even wat luchtiger en beter te behappen. Het verhaal van Mozes is toch een zwaar verhaal in de Bijbelse geschiedenis. In het stuk waren ook enkele nieuwe figuren toegevoegd. Dit was om ervoor te zorgen dat het bekende verhaal niet te voorspellend werd en het verhaal op een verrassende manier beleefd kon worden. Ook erg goed gedaan was de dans. Zo werden bijvoorbeeld de tien plagen die God op Egypte afstuurde afgebeeld in een dansvorm. Op alle mogelijke manieren was er voor gezorgd dat de musical een perfect totaalplaatje vormde. Qua kleding, grime, dans, zang, gebruik van de beschikbare ruimte in het gebouw, toneelspel, overal was er gelet op de kleinste details en die werden erg goed uitgewerkt. Het publiek was na afloop van de musical erg enthousiast over de uitvoering. Een staande ovatie hield minutenlang aan. Ruth Hanemaayer, Harke Doede Douma en Akkelien Banga, die de productie verzorgden glommen van trots. Vele toeschouwers feliciteerden de spelers met het behaalde resultaat. Voor de toeschouwers kwam er donderdagavond een einde aan het spektakel, de spelers mochten nog drie keer de planken op. Zij brachten het stuk vrijdag en zaterdag nogmaals in de Fonteinkerk en voerden het stuk zondag in de Oosterkerk in Kollum op.

 

 

Ongenode gast 2 - Mozes dokkum 

Ongenode gast 3 Mozes Dokkum