Henk Kloosterman

0
1785
Henk Kloosterman man met de hamer

Streekmuseum/Volkssterrenwacht

‘Het Streekmuseum en de Volkssterrenwacht in Burgum hebben lang naast elkaar geleefd. Sinds 1997 is er een stichting in het leven geroepen, mede om het museum en de sterrenwacht elkaar te laten versterken. Anno 2013 zijn we hier meer dan ooit mee bezig. Een goed voorbeeld daarvan is de expositie die we rond kerst hadden. Toen waren hier ruim honderd kerststallen te zien in het Streekmuseum, en de Volkssterrenwacht speelde hier op in met informatie over de ster van Bethlehem. Ik ben trots op wat we momenteel hier hebben staan. Dit was nooit zo geweest zonder Klaas Henstra. Hij heeft de basis gelegd voor het museum, met behulp van Margreet Eversen. Samen met de wel vijftig vrijwilligers zijn zij van onschatbare waarde voor het museum. Het museum op zijn plaats weer is van onschatbare waarde voor de omgeving. Er is hier van alles te zien. Het Burgummer zilver, de BM’er van Bulthuis, spullen van de fotograaf Douwe Franke, geologische vondsten en nog veel meer wat gelinkt is aan deze streek. De Volkssterrenwacht heeft een grote telescoop die 360 graden draaien kan. Als er bijzondere dingen gebeuren in de ruimte is dat hiermee te zien. Lolke Dijkstra, Pieter Dijkstra en Hans Molema zijn verantwoordelijk geweest voor de oprichting van de Volkssterrenwacht. Pieter Dijkstra en Hans Molema zijn nog steeds als vrijwilliger actief. Samen met alle andere vrijwilligers kunnen zij van alles vertellen over de ruimte. Elke vrijdagavond zijn we geopend van 19.00 tot 22.00 uur. Nu in de zomer is er dan niet zoveel te zien natuurlijk, maar ’s winters is er dan van alles te zien. Vanaf half september is er een nieuwe expositie te zien in het museum over de ruimtevaart. Daarin wordt ook weer samengewerkt door het museum en de sterrenwacht. We zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Ook voor de toekomst liggen er al plannen klaar voor de wisselexposities, die ongeveer een halfjaar te zien zijn. Tot 2016 zijn de plannen al klaar. Momenteel komen er jaarlijks zo’n 9000 mensen het museum bezoeken. Het zou mooi zijn als dat dit jaar 10.000 werden. Wie weet wat de expositie over de ruimtevaart gaat doen. Er zal genoeg te zien zijn!’