Molen Hollands Welvaart overgenomen door Groninger Landschap

0
199
Mensingeweer molen overdracht-3

MENSIGEWEER – De Stichting Het Groninger Landschap heeft de koren- en pelmolen Hollands Welvaart in Mensingeweer overgenomen van de gemeente De Marne. De molen verkeert in goede staat, maar de gemeente De Marne wil de toekomst ook voor de langere termijn verzekeren. De gemeente zocht daarvoor een professionele partner. Met de overdracht van de molen aan Het Groninger Landschap is die toekomst nu verzekerd. Wethouder Herwil van Gelder en Marco Glastra, directeur van het Groninger Landschap ondertekenden de overeenkomst, waarna Mieke Linders, één van de vaste molendames, de nieuwe huurovereenkomst ondertekende.

De molen is in 1855 gebouwd en is tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw professioneel gebruikt. Na enkele restauraties is in de molen nu een koffie- en theeschenkerij gevestigd en er worden geregeld tentoonstellingen georganiseerd. Het interieur van de molen is echter in de oorspronkelijke staat aanwezig en de molen is regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf. De molen ligt direct aan het Pieterpad.

Met de overname van Hollands Welvaart heeft Het Groninger Landschap nu elf monumentale molens en drie Amerikaanse windrotoren in bezit.