‘Slachtoffers? Hahahahahaha’

0
109

GRONINGEN – Ein-de-lijk stonden ze dan voor de rechter, Sietse en Jordi, de tweeling (19 jaar) uit Buitenpost. Want ruim een jaar geleden bedreigden ze een aantal jongeren met een gasalarmpistool aan de Borgweg in Noordhorn. Sterker nog: ze schoten met het pistool. In de lucht. En toch kwam niemand een steek verder donderdagmiddag. Het Openbaar Ministerie heeft het kennelijk druk en nodigde beide heren pas één dag voor de zitting uit. En dus konden de broers geen advocaat meer in de arm nemen en werd de zaak – bepaald niet de eerste door het getreuzel van het O.M.-  aangehouden. Bovendien werden beide heren acht (!) minuten voor de zitting geconfronteerd met een schadeclaim van duizend euro.

En dat terwijl Sietse en Jordi zo hun best gedaan hadden om op tijd in de rechtszaal in Groningen te zijn. Snelheidsrecords werden onderweg van Buitenpost naar Groningen verbroken. Drie minuten voor de geplande tijd (14.30 uur) waren ze er dan eindelijk. Die haast was achteraf niet nodig geweest, want hun zaak begon pas om half vier. Ook standaard tegenwoordig: zaken lopen uit. Nogal.

Ondanks het feit dat de zaak uiteindelijk dus aangehouden werd, gebeurde er genoeg donderdagmiddag. In de wachtruimte bijvoorbeeld, toen de uitermate vriendelijke, vrouwelijke bode de twee jongens vertelde dat er een slachtoffer in de zaal aanwezig zou zijn.

‘Slachtoffer? Hahahahahahaha.’

Aldus reageerden de broers. Het werd echter nóg gekker toen diezelfde vriendelijke mevrouw acht minuten voor de zitting dan eindelijk begon een stapel papieren aan de twee heren overhandigde. Het betrof een schadeclaim van duizend euro. Ze konden- als ze wilden- meteen hun bankrekeningnummer invullen. Kon het bedrag zo afgeschreven worden.

In de rechtszaal spraken de heren er terecht schande van. ‘We willen graag een punt achter deze affaire zetten. Alles duidelijk uitleggen. Aanvankelijk dachten we daarbij geen advocaat nodig te zijn. Nu we echter geconfronteerd worden met zogenaamde slachtoffers en een schadeclaim ligt dat anders. Hadden we dat geweten, dan hadden we een advocaat meegenomen’, zei Jordi.

Die opmerking vond de Officier van Justitie vreemd. ‘Kennelijk zijn jullie je niet bewust van de ernst van de aantijging. Het kan hier gaan om gevangenisstraf. Dat jullie geen advocaat in de arm genomen hebben, komt bij mij over alsof jullie de zaak nogal bagatelliseren. Doe iets met deze woorden. Want jongens, dit is niet niks.’

Dan was er nog iets. De dagvaarding. Die kregen de jongens dus pas een dag voor de zitting. Naar verluidt zou de politie in Buitenpost wel eerder hebben geprobeerd de uitnodiging aan de jongens te overhandigen. Toen werden ze echter ‘van het terrein geslagen’ door pa en de broers. ‘Onzin’, stelde Jordi. ‘Wel is het zo dat we ze weggestuurd hebben. Ze kwamen om 23.15 uur aanzetten. Dat is toch geen normale tijd. Ik lag toen al op de bank te slapen. Maar van het terrein geslagen? Hou op zeg.’

De zaak wordt dus aangehouden. En dus weet niemand hoe het nou precies gegaan is in Noordhorn, ruim een jaar geleden. Pas over enkele maanden zal daar duidelijkheid over komen. Dan ook zullen de heren vergezeld worden door een advocaat. Dat althans liet de vader van de verdachten meteen na de zitting weten. Wordt dus vervolgd.