Sluiting V&D Aduard slaat in als een bom

0
1422

Medewerkers en gemeente wisten van niks

ADUARD/ZUIDHORN – Het sluiten van de V&D-vestiging in Aduard afgelopen week kwam voor iedereen als een verrassing. Dat vertellen direct betrokken. Volgens burgemeester Bert Swart (CDA) van de gemeente Zuidhorn was de stemming de volgende dag in het bedrijf bedrukt.

“Dinsdagochtend werden wij door de directie van V&D gebeld,” vertelt Swart. Even daarvoor waren alle medewerkers ingelicht tijdens een personeelsbijeenkomst, waarna ze naar huis mochten gaan. Toen ze de volgende ochtend met een gezamenlijk kop koffie begonnen, was de burgervader aanwezig. “We willen de mensen een hart onder de riem steken,” zegt hij. “Ik ben tweemaal op bedrijfsbezoek geweest bij V&D en vorig jaar leek het er nog op dat deze vestiging in stand zou blijven. Met name de inzet van het personeel was hierbij van doorslaggevende reden. Mensen vonden het nooit erg als ze even moesten overwerken. Ze hadden een hart voor de zaak.”

Volgens Swart is het nu van belang dat alle medewerkers een nieuwe baan krijgen. “V&D investeert veel om mensen van werk naar werk te helpen. Als gemeente blijven we met hun in contact om te kijken wat we kunnen doen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik geen valse verwachtingen wil wekken. Ik weet zo één, twee, drie ook niet wat we moeten doen. Het gaat voor een groot deel om medewerkers uit de gemeente Zuidhorn, maar voor mensen uit andere gemeenten is het niet minder erg.” Mochten de Zuidhorner medewerkers uiteindelijk geen nieuwe baan kunnen vinden, dan kan de gemeente de druk van die uitkering volgens Swart aan. “Maar laten we eerst nieuw werk zoeken.”

Inmiddels roert ook in de gemeenteraad de eerste fractie zich om de zaak. GroenLinks heeft het college vragen gesteld over de gang van zaken rond het bedrijf in de afgelopen tijd. “Wij vinden dat het college te afwachtend is geweest,” zegt Klaas-Wybo van der Hoek. Volgens het raadslid moet de V&D nogmaals kijken of het nodig is de vestiging te sluiten. “Deze vestiging heeft altijd de reorganisaties overleefd. Nu moet er samengevoegd worden met Nieuwegein, maar dat schijnt verlies te draaien. Dan moet je direct weer saneren en dat is niet logisch.” Toch realiseert Van der Hoek zich ook dat de gemeente weinig te vertellen heeft. “Maar je kunt wel om tafel gaan om het verlies enigszins te compenseren. Er moet iets gebeuren om de pijn te verzachten.”