Zorgboerderij Pieterburen in feestelijke sferen

0
1139
Broek Zorgboerderij Open-2

PIETERBUREN – De Landelijke Open Dag voor Zorgboerderijen was dé perfecte aangelegenheid om op Zorgboerderij Pieterburen niet alleen de deuren open te gooien, maar ook nog eens het woongebouw officieel te openen. Hoewel het gebouw al anderhalf jaar geleden in gebruik werd genomen, was er niet eerder een moment om de tot stand koming te vieren. Zaterdag werd dit wel gedaan. Met een fantastisch optreden van dorpsgenoot Gre Parelmoer, die uiteindelijk samen met de heer van Dijk van de Rabobank de officiële openingshandeling verrichte.

Van geiten naar de zorg; Annick Braspenning en Piet Venema gingen ervoor. Ze begonnen met dagbesteding naast de geitenboerderij die ze runden, maar ten tijde van de Q-koorts, welke overigens niet in Pieterburen werd aangetroffen, besloot het stel een definitieve ommezwaai te maken. De opbrengst van de verkoop van hun geiten, werd gebruikt voor het verbouwen van de voormalige werkplaats en hooischuur tot negen appartementen op de eerste verdieping met daaronder ruimte voor onder andere een kantine.

“We werkten natuurlijk al jarenlang met de dagbesteding”, vertelt Annick, “dus het was niet allemaal nieuw, maar toen we met het wonen begonnen, was het zeker even wennen.” Inmiddels zou ze niet meer zonder willen. “Het is enorm leuk, dynamisch en uitdagend. Vrij? Dat zijn we maar heel weinig. Als we echt afstand willen nemen, moeten we gewoon weg gaan. We proberen één keer in de veertien dagen een avond voor ons tweeën te plannen, maar zelfs dat lukt niet altijd”, voegt ze er lachend aan toe. “Maar als boer, ben je ook altijd met je bedrijf bezig.”

De negen appartementen worden permanent bewoond door cliënten met een verstandelijke beperking, psychiatrische problemen en bijvoorbeeld een verslavingsachtergrond. Voor sommigen is de zorgboerderij in Pieterburen een eindstation, wat geen straf is. Ze hebben er een prachtige plek, waar ze overdag bijvoorbeeld kunnen werken met de honderdtal geiten die er nog altijd lopen of in de eigen kaasmakerij of winkel. Zaterdag was vooral hun dag. “Zo’n open dag is voor hun echt een kans om de familie de boerderij eens te laten zien.” Ook andere bezoekers keken hun ogen uit. “Het is hier openbaar, maar het blijft een plek waar je niet zo snel komt. We hebben dan ook het hele dorp uitgenodigd.”

Een speciale rol was er voor dorpsgenoot Gre Parelmoer. Op geheel eigen wijze was zij aanwezig. Bewust werd ook de Rabobank bij de opening betrokken. “Zij zijn altijd heel welwillend geweest en hebben altijd vierkant achter ons bedrijf gestaan.” Wie ook eens een kijkje wil nemen, is van harte welkom op de zorgboerderij. En kan dan ook direct het nieuwste van het nieuwste proeven: een geitensoftijsje. “Hoe dat smaakt? Men zegt veel zachter en lekkerder van smaak. Ik zou zeggen: kom maar proeven!”