De Brink, Veenklooster

0
165
Ongenode gast 1 - jachtdag

Datum: 29 juni

Tijd: 13.00 uur

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Veenklooster bewees zaterdag maar weer eens één van de leukste dorpen van Friesland te zijn met de leukste inwoners van de streek. Want als men in Veenklooster een evenement organiseert, dan doet men dat goed. Veenklooster, bekend om de Pinksterfeesten die door mensen uit heel Friesland worden gevierd, bekend van Fogelsanghstate, waar men met zeer enthousiaste vrijwilligers bezoekers geweldige rondleidingen bezorgt en bekend van de Feankleasterdei. In het verleden was deze dag al zeer succesvol. Herinnert u zich 2010? Toen stond de Feankleasterdei in het teken van Veenklooster rond 1800. Toen deden bijna alle inwoners van Veenklooster mee met een modeshow, waar zowel de jongste inwoner (destijds vijf jaar oud) als de oudste inwoner (destijds 91 jaar oud) aan meededen. Dit jaar was er wederom inzet van bijna alle inwoners van het dorp. En ook dit jaar was er gekozen voor een cultuurhistorisch thema voor de dag. De Feankleasterdei stond zaterdag geheel in het teken van de jacht. De (On)genode gast zag een lekker varken aan het spit wel zitten en nam een kijkje op één van de meest karakteristieke plaatsen in het dorp: De Brink. Alsof het zo had moeten zijn scheen zaterdag plotseling de zon. Weliswaar enigszins tussen de wolken door, maar het zorgde voor een aangename temperatuur. De inwoners van Veenklooster hadden zich geen beter weer kunnen wensen en De Brink voorzien van gezellige marktkraampjes met allerlei spullen en lekkernijen die een link hadden met de jacht. Zo liet een taxidermist, u weet wel, iemand die dode dieren opzet, zijn werk zien. Verschillende vogelsoorten en kleinere wilde dieren als de vos had hij opgezet en liet hij zien aan de bezoekers van de dag. Voor mensen die daarna nog zin in eten hadden was er van alles te proeven. Wat te denken van ganzenborstloempia’s? Nee, die zijn niet kant en klaar te koop bij uw plaatselijke snackbar. En een lekker broodje met varken van het spit? Ook voor die lekkernij kon men terecht op De Brink. Voor wie met een kleiner hapje ook genoegen nam was er droge worst, ook gemaakt van ganzen of lekkere gerookte vis. Wie nog niet hongerig was werd dit wel van al die lekkere geuren. Ondertussen was er van alles te zien en te doen. Een kwartet van hoornblazers liet typische jachtgeluiden horen, geheel overstemd door het gejank van hun kleine jachthond. Ook waren er demonstraties. Veel belangstelling was er voor de demonstratie met roofvogels. Twee valkeniers uit Rijssen vertelden het publiek alles over hun beroep en waarvoor zij hun valken allemaal gebruikten. Een paar stoere kinderen mochten daarbij zelfs een roofvogel op hun arm houden. Voor degenen die het liever bij een schattig schoothondje hielden was er ook een demonstratie met jachthonden. Daarin bleek wel dat de honden meer functies hadden dan alleen die van huisdier. Vroeger waren deze honden pure noodzaak bij de jacht. De bewoners van Veenklooster waren ondertussen druk in de weer met wat het hoogtepunt van de dag zou gaan worden. Op De Brink werd een groot openluchtrestaurant ingericht waar meer dan honderd mensen zouden genieten van een bijzonder jachtmaal. Op het menu stond een heerlijke jachtschotel. In grote kookpotten werd de jachtsaus bereid, die geserveerd werd met aardappelpuree en rode kool. De meer dan duizend bezoekers aan de Feankleasterdei van 2013 en de meer dan honderd restaurantgasten kunnen het er over eens zijn: Veenklooster, ook al heeft het maar 90 inwoners, is een dorp uit duizenden!

 

 

Ongenode gast 2 - jachtdag 

ongenode gast 3 - jachtdag