De Zijlen opent nieuwe dagbestedingslocatie

0
202
De Zijlen opent dagbestedingslocatie Staatsbosbeheer

OPENDE – Groot feest afgelopen week in de Peebos nabij Opende, alwaar een nieuwe dagbestedingslocatie van stichting De Zijlen geopend werd. Door gedeputeerde Henk Staghouwer (CU) werd een bord onthuld waarop te lezen is dat op de locatie nu twee organisaties gehuisvest zijn. Voor de die cliënten was het een spannende dag. Zij keken al enkele weken uit naar dit grote feest.

Vanaf 2009 wordt al door de cliënten samengewerkt met Staatsbosbeheer. Dat begon bij toeval, weet Eddy Renkema. “Ik kwam hier een keer langs en vroeg toen of ze ook mensen konden gebruiken voor bepaalde klusjes,” vertelt hij. “Al snel was er een lijstje met dingen die onze cliënten wel konden doen. Zoals het onderhoud op Trimunt en het bijhouden van houtsingels langs de wandelpaden.” Inmiddels is het vier jaar later en werd vrijdag de nieuwe locatie geopend. “Best wel spannend voor onze cliënten. Sommigen keken er echt naar uit,” zegt Renkema. “Nu doen we allemaal dingen samen met Staatsbosbeheer, waar zij zelf eigenlijk geen tijd meer voor hebben.”

Voor een permanente locatie werd gekozen, omdat het heen en weer rijden teveel werd. “Dat deden we altijd in een busje, maar dit is veel makkelijker. De cliënten hebben hier een eigen plekje waar ze zich ook even terug kunnen trekken.” Dat een nieuwe locatie ook nieuwe kansen biedt, weten de medewerkers maar al te goed. “We zijn aan het bekijken wat we kunnen doen in de recreatie. Er is hier in de buurt een theeschenkerij en misschien kunnen we daar helpen,” zegt Renkema.

Gedeputeerde Staghouwer was blij met de samenwerking. “Als provincie ondersteunen we dit plan. Het past ook heel goed binnen onze nieuwe natuurvisie.” Desgevraagd laat Staghouwer weten dit soort projecten niet financieel te ondersteunen, maar “we besteden veel werk uit bij Landschapsbeheer en zullen ook met hun kijken hoe zoveel mogelijk mensen hierbij ingezet kunnen worden.”