Gospelband Different 8 klaar voor volgende fase

0
326
REGIO - Different 8

REGIO- Op 15 juni gaf de gospelband Different 8 een denderend eindconcert in de IJsherberg in Dokkum. Na bijna drie jaar samen te hebben gespeeld stopt de band in de huidige samenstelling. Vijf van de acht bandleden konden de werkzaamheden voor de band niet meer combineren met werk of school. Voor Paudwina Spiegelaar, Alie Feddema- van der Meulen en Marleen de Wilde was stoppen echter geen optie. ‘Alie zei zelfs: ‘Se moatte my de stimbannen der út snije wol ik stoppe mei sjonge!’ zegt Paudwina. De drie dames wilden doorgaan met de band en gingen om tafel om te kijken hoe het nu verder moest. ‘Het was voor ons eerst wel een beetje een domper om te horen dat er zoveel bandleden mee op wilden houden. Maar eigenlijk was het heel logisch. We zijn begonnen als gelegenheidsband en moet je eens zien wat we allemaal beleefd hebben als ‘gelegenheidsband’.’ Alie beaamt wat Paudwina zegt. ‘We waren gevraagd om ‘een keer’ bij ons in de kerk op te treden. Het smaakte overduidelijk naar meer. Van het één kwam het ander en zo hadden we pas een jaar later dat we gingen nadenken over een bandnaam. Dat was wel nodig, want we traden inmiddels al vaak op.’ De band heeft de afgelopen jaren veel opgetreden en kende daarbij een paar prachtige hoogtepunten. ‘Optreden in de Bonifatiuskapel in Dokkum voor 1500 mensen, ons eindconcert, het optreden met het korps Excelsior uit Driesum/Wâlterswâld en de Peaske Praise in de Gereformeerde kerk in Damwâld waren prachtige optredens. Ook de bruiloft van Alie waar we hebben opgetreden was fantastisch,’ aldus Paudwina. Nu de band bezig is met een doorstart denken de leden ook beter na over welke stappen ze zetten en wat ze in de toekomst willen, in tegenstelling met het begin in 2009. ‘Toen was de insteek heel anders. We traden een keer op en dat smaakte naar meer. Pas later beseften we dat we echt een ‘band’ waren,’ aldus Marleen. Het eerste nieuwe bandlid is inmiddels ook al aangetrokken. Bert Horjus uit Heerenveen komt de band versterken op piano en met zang. De basis is daarmee gelegd, al zou Different 8 nog wel graag een bassist en een drummer toevoegen aan de band. Wanneer de band weer een volledige bezetting heeft hopen zij in oktober weer op te kunnen treden. ‘Als alles een beetje meezit en het ons gegund is treden we dan voor het eerst op in de nieuwe bezetting,’ zegt Alie. Different 8 vindt het een uitdaging om mensen met hun muziek te prikkelen. ‘Het geloof in God is de basis voor onze band. Hiervan proberen wij tijdens diensten te getuigen en hopen hiermee mensen te raken,’ aldus Alie. En dat Different 8 mensen raakt met hun muziek moge duidelijk zijn. ‘Bij ons eindconcert zag ik mensen waarvan ik dacht:’Heb ik jou ooit eerder gezien?’ Het is fijn om te merken dat we ook buiten eigen vrienden- en familiekring mensen bereiken. Bovendien kwam diezelfde avond een vrouw naar me toe die een tijdje geleden bevallen was van een kindje. Zij vertelde dat voor de bevalling het kindje heel onrustig was geweest. Toen zij muziek van ons op Youtube had opgezet werd het kindje rustig. Ook toen het kindje enkele weken na de bevalling onrustig was bleek onze muziek daarbij te helpen. Dat is ontzettend tof om te horen!’ vertelt Paudwina. Waar de band wil staan over vijf jaar? ‘We zouden het leuk vinden om voet aan de grond te krijgen in de drie Noordelijke provincies,’ zegt Paudwina. ‘En optreden op Festival316 in Ureterp! Dat is echt een doel voor de komende vijf jaar!’ voegt Alie daar aan toe. Wie meer wil weten over de band kan terecht op www.different8.nl of www.facebook.com/different8band of mailen naar info@different8.nl.