“Ik hoop dat het dorp er weer een feest van maakt”.

0
2166
DSK_STRK-p23.pdf - Adobe Acrobat Pro

Organisator wielerronde Noordhorn Digna Achterhof:

NOORDHORN – Zaterdag 20 juli is het weer zover. Inmiddels al voor de achtste maal. Dan wordt de wielerronde van Noordhorn verreden. Drijvende kracht achter het hele gebeuren is Digna Achterhof.
De duizendpoot uit Noordhorn begint al in november met de eerste voorbereidingen en is er al met al zo’n honderd uren mee zoet is. Maar daarover wil ze het niet hebben. “Ik tel de uren niet. Dat moet je niet doen bij vrijwilligerswerk. Ik doe het met plezier en leer er ook nog steeds van. Daarbij zou ik liever de namen noemen van de 44 sponsoren, want zij maken het uiteindelijk mogelijk dat er hier jaarlijks wordt gereden.”

De wortels van de wielerronde ontstonden zo’n tien jaar geleden. Achterhof zat met Danielle Bekkering om tafel om heel andere redenen dan sport. Maar bij mensen wiens bloed doordrenkt is van de geur van wielrennen, is het een kwestie van tijd voor het op tafel komt. Achterhof glimlacht: "We vonden beide dat er te weinig criteriums voor dames werden georganiseerd. Voeg daarbij mijn passie voor wielrennen en organiseren. Ik ben maar eens wat rond gaan bellen en informeren en het resultaat is dat we het nu al voor de achtste maal doen."
Hoewel Achterhof zelf een wielerachtergrond heeft en ze enorm van het spelletje kan genieten is daar tijdens de Ronde bijna geen tijd voor. "Maar als het startschot is gegeven dan valt er wel iets van me af. Ik blijf wel bezig met allerlei dingen die nog moeten worden gedaan, zoals foto’s maken, uitgave van lunchpakketten voor vrijwilligers, verslaglegging en natuurlijk de prijsuitreiking. Pas als alles achter de rug is, is er sprake van opluchting dat we het, met een grote groep vrijwilligers hebben geklaard." De eerste Ronde van Noordhorn in 2005 kan menigeen zich nog herinneren. Het dorp was uitgelopen om favoriet Danielle Bekkering aan het werk te zien en naar de overwinning te schreeuwen. Het werd een groot succes. Bekkering stelde niet teleur, won en zette het dorp op z’n kop. Zo’n feestje wilden de mensen wel weer. Bekkering won daarna nog driemaal en zusje Eyeleen kwam ook nog een keer als eerste over de finish.

Toch werd het nooit meer zo’n feest en de publieke belangstelling nam de laatste jaren af. Ook Achterhof heeft het zien gebeuren, maar wil van opgeven niet weten: "Je ziet overal dat de tendens hetzelfde is. Mensen komen niet meer rijen dik naar een criterium, maar in Noordhorn wordt er, vooral als het slecht weer is van achter het raam gekeken. Ik heb wel de indruk dat mensen betrokken zijn, al is het nieuwe en natuurlijk af. De deelneemsters zijn altijd heel tevreden over het rondje en we hopen dat het weer dit jaar meezit en dat we er weer een groot feest van kunnen maken. Waarschijnlijk is de top drie van vorig jaar, te weten Janneke Ensing, Laura van der kamp en Anna van der Breggen van de partij. En dan hebben we natuurlijk nog Danielle Bekkering en Ivana Tiessens die beide gebrand zullen zijn een goede wedstrijd te rijden in hun achtertuin en staan ook de zusjes Rianna en Mariet van der Helm uit Niehove aan de start."
Al met al genoeg ingrediënten voor het publiek om eens weer massaal de deur uit te gaan en de plaatselijk favorieten aan te moedigen. Aan Achterhof zal het niet liggen. "Een aantal rensters uit de regio is heel actief bezig met flyers en posters uit te delen. Zo’n warm gebaar zegt ook wel heel veel. Wanneer ik tevreden ben? Als er geen ernstige ongelukken zijn gebeurd, het een beetje lekker weer was en we met een mooi aantal toeschouwers hebben kunnen genieten van een aantrekkelijke wedstrijd."