Jaap Tuma

0
218
Man met de hamer - Jaap Tuma

Secretaris Stichting Ulrum 1834

“In 2008 is de Stichting Ulrum 1834 opgericht. In 2009 was het precies 175 jaar geleden dat de Afscheiding, een deel van de hervormden die zich onder leiding van dominee Hendrik de Cock zich afsplitste van de Hervormde kerk, startte in Ulrum. Destijds besloot de overheid hard in te grijpen en een detachement soldaten te sturen om het dorp weer in het gareel te krijgen. Als Stichting willen we dit verhaal levend houden. We hadden grootse plannen voor 2009, maar die struikelden, omdat er niet genoeg financiële middelen waren. We hebben toen besloten de plannen broksgewijs op te bouwen. In 2009 presenteerden we ons tijdens de Tocht om de Noord en dat beviel goed en er bleek direct dat er veel draagkracht in het dorp was. In 2010 hebben we toen voor het eerst een evenement georganiseerd met onder andere een scholenproject en een trekschuit in de haven. Vervolgens hebben we vorig jaar weer een evenement georganiseerd met een groot toneelstuk in het dorp. Het was de bedoeling in 2013 niks te doen en dan zullen de vorige twee evenementen op 20 september 2014 worden gecombineerd tot één groot evenement. Maar goed, toen werden we onlangs gebeld door het televisieprogramma ‘God in de Lage Landen’ van de EO. ‘Wordt er nog iets gedaan met het verhaal van de afscheiding’, vroegen ze zich af en via de dominee kwamen ze bij ons terecht. Het is de bedoeling dat het oude gedeelte van het dorp op 6 juli weer terug gaat naar de tijd van toen. Er wordt zowel op straat als in de kerk opgenomen. Ernst Daniël Schmidt is verteller en de meest belangrijke figuur. Daarnaast is er ruimte voor figuranten. Uiteraard is het hele bestuur van de stichting, behalve onze voorzitter die op vakantie is en waarom ik dus in deze rubriek sta, aanwezig. Ook buurtvereniging De Olle Kern en diverse andere bewoners figureren. We hebben ook nog diverse oude rijtuigen en oude materialen geregeld. Ja, de producer zei al, dat wij wel heel veel voorbereidend werk hebben gedaan. Maar het is hartstikke mooi voor het dorp en daar doen we het voor. Als Stichting zijn we juist opgericht om het dorp op de kaart te zetten en dan aan de hand van een gebeurtenis uit het verleden. In januari zal de aflevering op televisie worden uitgezonden. Als je bedenkt dat ze in België filmen en in Ulrum, dan is dat toch wel heel erg kicken!”