Maaksters documentaire LFG zoeken financiële steun via crowdfunding

0
164
groningen film makers lage freq 1

“Er zijn wel mensen die het LFG waarnemen en daar komen steeds meer bij”

STREEK/SAUWERD – Filmmaaksters Christa Moeskers en Margriet Westerhof werken al een tijdje aan een documentaire over het fenomeen en probleem genaamd Laag Frequent Geluid (LFG). Hun belangrijkste doel is meer aandacht te krijgen voor de problemen. “Er is momenteel geen wetgeving voor overlast door LFG, omdat er wordt aangenomen dat we dit niet kunnen waarnemen”, verduidelijkt Christa, “maar er zijn wel mensen die het kunnen waarnemen en daar komen steeds meer bij.” Om van dit uiterst ingewikkelde probleem een goede documentaire neer te zetten is geld nodig. Binnen slechts één maand proberen de twee de benodigd 8500 euro in te zamelen.

Het onderwerp kwam heel dichtbij voor de twee dames. “Een vriendin van ons in Zuidhorn gaat er bijna dood aan”, vertelt Christa in bewoordingen die niks te raden over laten over de ernst van dit probleem. “En dat is verschrikkelijk om aan te zien.” De titel die de twee aan de documentaire meegeven, ‘wonen in het paradijs, leven in de hel’, is voor velen die last hebben van LFG van toepassing. Ook Christa zelf, wonend in het prachtige rustieke Sauwerd weet de invulling ervan. “Als het windstil is, hoor ik ook hier een enorm gebrom.”

Zelf heeft ze ervaring met het maken van films, en dan voornamelijk animatie; Margriet maakte eerder reportages en documentaires voor regionale televisie. Toch is dit onderwerp ‘andere koek’. “Het is een heel uitgebreid onderwerp, je kunt niet in een paar minuten vertellen hoe de vork in de steel zit. Er zit ontzettend veel werk in. Nu al zijn twee à drie man al een jaar non-profit bezig om voorbereiding te doen. Het is echt bijna een studie.” Wel eentje waarvan Margriet de noodzaak inziet. “Ik zie de mensen die het waarnemen als een soort van klokkenluiders. Zij zijn slechts de eersten die dit waarnemen. Ik heb een goede definitie gevonden op Wikipedia van het LFG”, vervolgt ze. “Naarmate hertzen omlaag gaan wordt het oor er ongevoeliger voor. Om het toch te kunnen waarnemen, moet de druk ervan omhoog. Dus als je het LFG waarneemt, betekent dat dat de druk heel hoog is. Wie het nog niet waarneemt, wordt desondanks als wel blootgesteld aan deze druk.”

Via crowdfunding proberen deze documentairemaaksters het nodige budget binnen te halen. De gemeente Zuidhorn stelde al 5.000 euro beschikbaar, maar er is nog altijd 8.500 euro nodig. Crowdfunding houdt in dat mensen een klein bedrag investeren in de documentaire en zo aandeelhouder worden. Daartegenover staat een tegenprestatie in de vorm van een dvd, een vermelding in de aftiteling of het recht op gebruik van beeldmateriaal. Via de professionele organisatie Cinecrowd wordt alles perfect geregeld. Zie voor meer informatie en natuurlijk om geld te doneren: www.cinecrowd.nl/wonen-het-paradijs-leven-de-hel.