Museumdirecteur Daniëlle Lokin wil voor Kinderwereld ook ‘kinderdirecteur’ aanstellen

0
440
KC Danielle Lokin

“Zou samen met Klaas Pruim een discotheek annex
modern museum opzetten een haalbare optie zijn?”

RODEN – Inderdaad, bekent ze volmondig, Daniëlle Lokin, sedert oktober vorig jaar de nieuwe directeur-conservator van het Speelgoedmuseum Kinderwereld op de Brink, zit vol met plannen. Maar ze aarzelt vooralsnog om die allemaal nu al aan de openbaarheid prijs te geven. “Dat zou men kunnen opvatten als een gegeven, dat ik het beleid én de presentatie van Kinderwereld helemaal over de kop wil gooien. Dat is verre van mij. Mijn voorganger Roel Valentijn heeft prachtig werk verricht en het museum door zijn creativiteit, enthousiasme en inventiviteit landelijk op de kaart gezet. Waarvoor méér dan enkel hulde.”
“Maar we moeten ook vooruit kijken. Natuurlijk zitten we, zeker in de cultuursector, in een moeilijke tijd. Subsidies worden gekort en afgebouwd, sponsoren haken af. Gemeenten die door rijk en provincie worden gekort, zoeken op hun beurt weer naar wegen om te bezuinigen. En – bijna als vanouds zou ik willen zeggen – vooral de cultuur  krijgt het als door velen bijna automatisch als ‘niet-primaire levensvoorziening’ beschouwd zwaar te verzuren. Daar ben ik het echter totaal niet mee eens. Cultuur is voedsel voor de geest en in mijn optiek even onontbeerlijk als eten en drinken. Nu ben ik alert en strijdbaar om voor ons museum op te komen. Ik ga dan ook de lokale politieke partijen benaderen om hen – nogmaals? – van het belang van ons museum als educatieve maar ook recreatieve en toeristische ‘trekpleister’ voor deze regio te overtuigen. Dat ik het oog ook op de toekomst laat vallen is voor mij echter ook evident. Want ‘morgen’ betekent voor mij niet alleen het bewustzijn van je verleden maar ook het nú en straks.”
Kunsthistorica Lokin (55) is Brabantse van geboorte. Ze was enkele decennia actief als directeur van Delftse musea. Ze is een náám in de museumwereld en heeft landelijk en zeker ook in Drenthe veel contacten. “Mijn partner en ik kwamen voordien al jaren in Drenthe. Met ons paard waren we iedere zomer in een huifkar in het Drentse onderweg, we kennen hier bijna elk hoekje en gaatje. We kwamen en komen hier tot rust, voelen ons prettig bij de heersende mentaliteit. We wonen nu in Midwolde en dat is voor ons een eldorado.” Ze ziet veel uitdagingen in haar nieuwe functie. “We willen onze huidige museumcollectie, die overigens veel groter is dan we exposeren, nog beter gaan benutten. Weet je, ieder heeft wel affiniteit met het speelgoed uit zijn jeugd. Daar zou je verder op moeten inhaken. Thema-exposities kun je verder uitbreiden en je moet in mijn optiek ook méér aandacht aan het speelgoed uit de huidige tijd gaan besteden. Weet je, – zegt ze opeens, waarbij ze haar aanvankelijke bedachtzaamheid éven overboord zet; red. – ik zou best ‘iets’ samen met Klaas Pruim op de plek van zijn afgebrande discotheek naast ons museum willen opzetten. Jazeker, disco, muziek, de digitale wereld én het museum, dat kan echt prima op elkaar aansluiten, elkaar aanvullen ook. Ik wil daarover binnenkort eens met Pruim van gedachten wisselen. Je moet voorúit willen denken. En weet je – voegt ze er opeens vertederend aan toe; red. – wat we ook gaan doen? Per periode een kinderdirecteur aanstellen, die zijn of haar inbreng dan kan visualiseren. Recessie? Inderdaad. Maar plannen hebben we volop. Nu de uitvoering nog.”