Roel Postma

0
216
DSF_FRIE-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Boogschuttersgilde Fryskewâld

‘Dat onze vereniging in zo’n korte tijd zo groot zou worden had ik nooit durven te vermoeden. Onze eigen fascinatie voor boogschieten begon zo’n twee jaar geleden, toen we in Stavoren waren voor het 950-jarige bestaan. Daar kwamen we voor het eerst in aanraking met boogschieten. Bij toeval kwamen we niet veel later op een camping terecht waar erg veel werd gedaan aan boogschieten. Samen met mijn vrouw heb ik niet veel later de Boogschuttersgilde Fryskewâld opgericht. We begonnen in oktober en met de kerst waren er al twintig leden. Een jaar later waren dat er honderd, momenteel zitten we op 104 officiële leden. Anders dan andere verenigingen is bij ons het historische aspect van boogschieten ook erg belangrijk. Boogschieten is toch ontstaan uit de noodzaak om te eten. De eerste boogschieters deden dit niet voor hun lol, maar om te jagen. Ook hier in Friesland is flink gejaagd. De plaatselijke historie besteden wij veel aandacht aan. Dit hebben wij al laten zien tijdens de opening van ons trainingsveld een paar weken geleden. Hier omheen hebben wij een Middeleeuwse dag georganiseerd, waar meer dan duizend bezoekers op af kwamen. Dit soort evenementen willen wij vaker gaan organiseren, en we hopen volgend jaar dan ook meteen een belangrijke historische gebeurtenis aan te kunnen grijpen voor een groots Middeleeuws festijn. In 2014 is het 800 jaar geleden dat Olivier van Keulen in Surhuizum kwam om op te roepen voor de kruistochten. Er ontstond toen plotseling een groot kruis in de lucht wat voor de inwoners als teken gold van God. Er zijn destijds 80 schepen vanuit Surhuizum meegevaren over de Lauwers voor deze kruistochten. Deze historische gebeurtenis willen we graag, samen met andere partijen aanpakken om een groots feest van te maken. De Boogschuttersgilde Fryskewâld is een sociale vereniging voor een ieder die iets voelt voor boogschieten, ook wanneer men niet geïnteresseerd is in de Middeleeuwen, maar meer in de sport, kan men prima bij ons terecht. We hebben vijf dagen in de week dat er geoefend kan worden. Bij mooi weer op ons eigen terrein, bij minder weer in een loods van Dalstra Reizen. Kijk voor meer informatie over de vereniging op www.fryskewald.nl of voor het Middeleeuwse Genootschap op www.redbadwarriors.nl.’