Rokende en brullende motoren nemen Sebaldeburen over

0
1797
sebaldeburen trekkertrek 2

SEBALDEBUREN – Afgelopen vrijdag en zaterdag stond Sebaldeburen weer in het teken van de jaarlijkse trekkertrek. Dit jaar werd het evenement voor de 17e keer georganiseerd. Ondanks een spannende en natte opbouw week kon het evenement toch doorgang vinden. Met 202 deelnemers moest de organisatie vooraf al besluiten om van iedere klasse de beste twaalf door te laten gaan naar de 2e trek.

Vrijdagavond werd om 18.00 uur begonnen met de 2,5 en 4,5 ton standaard. Daarna streden de deelnemers in de sport 2,5 ton en 8,0 ton om de 1e plaats en vervolgens kon het in grote getale gekomen publiek genieten van de oldstock 1400 kg. Rond 21:30 uur was de strijd op de baan helaas gestreden, want de regen dwong de organisatie om het plastic over de baan te leggen. Van de eerste trek werd uiteindelijk een uitslag gemaakt. In de 8,0 ton zijn voor het eerst in de geschiedenis twee winnaars gehuldigd; in de oldstock 1400 kg klasse waren meerdere full pulls gereden, waardoor er geen uitslag kon worden gemaakt.

Na een voor de meeste vrijwilligers korte nacht, onder andere door het met sleeptrekkers op het parkeerland de bezoekers mogelijk te maken weer huiswaarts te keren, ging zaterdag de strijd om 9:30 uur weer verder. De dag werd begonnen met de 3,5 ton en 5,5 ton standaard. Vervolgens was het de beurt aan de 1e sportklasse van de dag, de 3,5 ton. Daarna konden achtereenvolgens de deelnemers in de 6,5 ton standaard, sportklasse 5,5 ton, de oldstock 1850 kg, supersport 3,6 ton en de sportklasse 4,5 ton aanhaken. Met de komst van een paar deelnemers uitkomend in de hoogste divisie van de sportklasse 4,5 ton om het Nederlands kampioenschap werd er een zeer spannende strijd geleverd die uiteindelijk op 5 cm werd gewonnen. Uiteindelijke winnaar werd de leider in het Nederlands kampioenschap Johan Spriensma. In de Oldstock 1850 kwam er zelfs een zogenaamde pull off aan te pas om de winnaar aan te kunnen wijzen. Na de reguliere twee treks waren er twee deelnemers die twee keer de full pull hadden gereden. Arend ter Heide parkeerde zijn trekker net voorbij die van zijn vader en hij werd hiermee de winnaar.

Tijdens de trekkertrek wordt er niet alleen door de echte tractors gestreden om de 1e prijs. Zoals gebruikelijk was er ook dit jaar weer de kleintje trekkertrek voor de kinderen tot en met 14 jaar. Tevens was de kleurwedstrijd weer terug van weggeweest. Zaterdag werd het publiek verder vermaakt met ondermeer een draaimolen, springkussen en na afloop het feest in de tent. Ondanks de regen van de vrijdagavond waren er toch nog diverse bezoekers die dachten dat ze het zaterdag wel op de nette schoenen af konden. Er deden zich dan ook diverse hilarische momenten voor van mensen die naast hun schoenen gingen staan. Voor de complete uitslagen en een fotocollectie kan men kijken op stres.nl