Slager Henk Boersema verkozen tot Held van de Smaak

0
201

GRIJPSKERK/OPENDE – Slager Henk Boersema uit Grijpskerk is verkozen tot Groninger Held van de Smaak. Henk heeft een ambachtelijke slagerij in Grijpskerk. In de eigen worstmakerij worden maar liefst 28 verschillende soorten worst geproduceerd. Niet alleen streek- (zoete bloedworst, Groninger droge worst) maar ook nieuwe smaken, zoals Toscaanse worst en knoflookworst. Henk werkt met vlees van runderen uit de eigen regio

en varkensvlees van het Friberne (uit Friesland). Als winnaar mag Henk Groningen vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing op 28 september in Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013.

De vakjury, bestaande uit Hilbrand Sinnema van LTO Noord, Held van de Smaak 2012 Menko van Zwol en winnaar Droge Worsten Test Lammert Moes, kon niet gemakkelijk tot een oordeel komen. Alle negen kandidaten hebben veel passie voor hun beroep en ontvingen lovende woorden van de jury. Uiteindelijk werd met een kleine voorsprong Henk Boersema verkozen tot provinciale winnaar.

Voorafgaand aan de verkiezing kon het publiek stemmen op de kandidaten via internet. Door het publiek werd Jelwin Kuipers uit Opende gekozen tot favoriet. Jelwin trok als houder van een kudde Schotse Hooglanders veel stemmen. Zijn natuurvlees afkomstig uit natuurgebieden in het Westerkwartier belandt bij steeds meer bewuste consumenten op tafel.

De Held van de Smaak verkiezing is onderdeel van de Week van de Smaak die dit jaar wordt gehouden van 28 september tot en met 6 oktober. Kijk ook op www.weekvandesmaak.nl.