Van Starkenborghkanaal NZ, Noordhorn

0
575
noordhorn start bouw brug 3

Datum: 27 juni 2013

Tijd: 9.15 uur

Een lange rij auto’s slaat af aan de Langestraat in Noordhorn waar ze richting het Van Starkenborghkanaal NZ achter elkaar in de berm een plekje zoeken. Een partytent lacht ze een goed stukje lopen verderop al toe. De beloofde spectaculaire opening van de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe vaste brug tussen Noordhorn en Zuidhorn moet de wandeling het waard maken. Geen wonder dus, dat ook de Ongenode Gast de meters af legt.

Deze opening is het ‘betere werk’. Waar de Ongenode Gast anders wel eens slechts een handjevol mensen vindt, die ergens op af komen, is hier al om 9.15 uur ’s ochtends de partytent goed gevuld. Na de wandeling wachtten koffie en thee met gebak, welke later verruild worden voor hapjes en drankjes. Allemaal heel normaal zo vroeg op de ochtend. De aanwezigen laten het zich goed smaken en veranderen de partytent al snel in één groot kippenhok, maar dan wel eentje met gebak en hapjes.

Buiten wacht Tim Smit, communicatie-adviseur bij de Provincie Groningen, op een belangrijke gast. Gedeputeerde Mark Boumans zal als het goed is de opening luister bijzetten, maar zoals het een belangrijke gast betaamt, is hij de laatste die nog moet arriveren. En zijn rol in de opening is één die niet oningevuld kan blijven. Want, zo doet Smit uit de doeken, “de gedeputeerde zal in een kraan bagger gaan scheppen, waarna Louis Schouwstra, de directeur van Rijkswaterstraat, de trechter zal bedienen en burgemeester Bert Swart op de vrachtwagen de bagger mag wegrijden.” De vraag of de heren in kwestie hierop voorbereid zijn, wordt met een lachend “nog niet” beantwoord, terwijl de tijd verder tikt en Smit langzaamaan zenuwachtig begint te ijsberen.

Bij burgemeester Bert Swart nog geen spoor van zenuwen. Het is dan ook een “mooie dag”, volgens hem, waarbij de Ongenode Gast dankzij de magere 12 graden wel ietwat vraagtekens zet. “Maar het is mooi dat we na een lang voortraject nu aan het begin van de werkzaamheden staan.” Zorgen heeft Swart er niet over. Klachten hoorde hij sinds er gewerkt wordt niet uit het dorp. “Ik wil ook tegen iedereen zeggen: loop er niet mee rond. Als er wat is, trek aan de bel bij Bert Groenewold.” Dat hij zo op de vrachtwagen mag, bevalt Swart wel. “Ze hadden het wel over een groot rijbewijs, maar ze hebben me niks gevraagd. Of ik die dus heb? Nee, joh, maar kijk, daar en daar ga ik langs, dus daar moet je gewoon niet gaan staan.”

Boumans arriveert tot grote opluchting dan toch, maar is nog niet helemaal klaar voor het officiële gedeelte. “Zullen we nog even een kop koffie doen, voor ik aan de speech begin?”, vraagt hij Swart. Die kop ging er blijkbaar snel in, want slechts luttele minuten later krijgt hij toch de microfoon in zijn handen gedrukt. “Die oude beweegbare brug, waar ik net nog voor stilstond, zal vervangen worden voor een nieuwe vaste brug. Daarnaast wordt hier gewerkt aan de spoorwegbrug en zal er bij Aduard aan de brug gewerkt worden. Er is een belangrijk einddoel: de vaarweg geschikt maken voor containers met meerdere lagen. Een rijksbelang. Vandaar ook de samenwerking hier tussen rijk, provincie en gemeente.” Ook Louis Schouwstra refereert naar dit belang. “En omdat deze vaarweg van zo’n belang is voor het rijk, zal het beheer dan ook worden overgedragen aan het rijk.” Bert Swart blikt nog even terug op de lange tijd die aan deze start vooraf ging. “Ik ben de derde burgemeester die zich met dit onderwerp bezighoudt.” Maar dat er nu gestart wordt, juicht hij toe. Evenals de ambitieuze deadline van zomer 2014 waarin de nieuwe rondweg en nieuwe vaste brug klaar moeten zijn. “Kijk nog maar even goed om u heen, want over een jaar is het allemaal anders.”

De echte openingshandeling werkt op ieders lachspieren en de gevatte opmerkingen zijn dan ook niet van de lucht. “Ik ben benieuwd hoe de burgemeester zijn ambtsketen over zijn overall aandoet”, grapt Boumans. Zelf heeft hij nogal wat tijd nodig om de bagger in de trechter te storten waarop wethouder Jan Oomkes droog opmerkt dat het “maar goed is dat niet de professionals zijn, want dan staat die brug er volgend jaar niet.” Collega-wethouder Bert Nederveen en communicatiemedewerker Martien van der Laan kijken ondertussen gespannen of hun burgemeester niemand aanrijdt.

Onder het toeziend oog van velen wordt deze start gemaakt. Zo spotten we Noordhorner ondernemers Richard Kikstra en Jeroen Hummel die tevreden zijn met de werkzaamheden. “Het wordt toch beter?”, vindt Kikstra. “En bovendien is alles gewoon hartstikke goed georganiseerd.” Statenlid Iety van der Sluis aanschouwt ook de eerste aanzet tot de oplossing waaraan onder andere zij meewerkte. “Toen had ik er wel heel veel moeite mee, met de huisjes die eraf gingen, maar ik kan nu niet anders zeggen dan dat ik volledig achter deze optie sta.”

noordhorn start bouw brug 5

noordhorn start bouw brug 8