Vrienden vermoorde asielzoeker vermoeden religieus motief

0
282
NOARDBURGUM - doop Mostafa Talaie

Werd Mostafa vermoord wegens bekering?

BURGUM – Op maandag 18 februari werd in het Brabantse Oisterwijk de 43-jarige Mostafa Talaie door middel van messteken om het leven gebracht. De Iraanse asielzoeker, die sinds 2001 in Nederland verbleef, had juist een paar dagen voorafgaand aan de moord een verblijfsvergunning gekregen. Aanleiding voor het verkrijgen van zijn verblijfsvergunning was zijn bekering tot het Christendom. Het televisieprogramma ‘De Vijfde Dag’ van de Evangelische Omroep besteedde afgelopen woensdag aandacht aan de moord. Vrienden van Mostafa vertelden daarin dat zij vermoedden dat de bekering van Mostafa de reden is geweest waarom hij vermoord is.

 

Mostafa Talaie woonde in 2012 in het asielzoekerscentrum in Burgum. In die tijd bezoekt hij vaak de Immanuëlkerk in Noardburgum waar hij wekelijks de Bijbelstudie volgt. In deze kerk komen meer asielzoekers uit Burgum. Volgens dominee Buitenhuis worden asielzoekers die zich bekeren van de Islam naar het Christendom bedreigd en hebben ook drie Irakese christenen die zich in de kerk in Noardburgum hebben laten dopen alle drie te maken gehad met geweld. Dit geweld werd gepleegd door medebewoners van het asielzoekerscentrum, zowel in Burgum als in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. Mostafa Talaie is op de dag dat hij vermoord werd nog in het asielzoekerscentrum in Burgum geweest. Van daar uit reisde hij naar Oisterwijk, waar hij de laatste formaliteiten rond zijn verblijfsvergunning zou regelen. Onderweg naar het asielzoekerscentrum aldaar is hij vermoord. De recherche formeerde een Team Grootschalige Opsporing en ook het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd ingeschakeld in een poging de moord op te lossen. Naar aanleiding van de uitzending kwamen er twee tips binnen, maar een doorbraak bleef uit. Omdat de zaak vast kwam te zitten riep het team de hulp in van burgers. Zij konden hun kijk op de zaak laten weten aan de politie. Het was al eerder voorgekomen dat politie burgers vraagt om hun kijk op de zaak te laten weten, maar nooit eerder in zo’n recente zaak. Sinds het dossier over de moord op Talaie online is komen te staan zijn er meer dan 150 reacties binnengekomen.

 

Vrienden van Mostafa Talaie vermoeden dat zijn bekering tot het Christendom de reden zijn waarom Talaie is vermoord. Één van zijn vrienden ontving na de moord een telefoontje waarin hij door een onbekend persoon werd gevraagd of hij Christen was. Toen hij daarop antwoordde dat dat inderdaad het geval was zei de persoon aan de andere kant van de lijn dat het tijd werd dat ook hij vermoord zou worden. Binnen de kerk in Noardburgum is er geschokt gereageerd op de dood van Talaie. ‘Binnen de gemeente speelt de vraag: ‘Wat voor geweld kunnen we nog meer verwachten?’ We merken dat asielzoekers vaker met bedreigingen en geweld te maken hebben. Dat varieert van pesterijen in huis, zoals het niet de keuken of badkamer mogen gebruiken tot een steekpartij waarbij iemand met een mes wordt gestoken. In het Farsi krijgen ze soms te horen: ‘Jij bent een afvallige. Jouw bloed mag wel vloeien.’ We merken de angst van de asielzoekers. Zelfs een asielzoeker die een verblijfsvergunning heeft gekregen durft niet meer in Burgum te wonen, omdat mensen hem hier kennen. Hij leeft ondergedoken, uit angst. En dat terwijl hij asiel heeft gekregen om zijn veiligheid,’ vertelt ds. Buitenhuis. ‘Ik begrijp dat als in zo’n sfeer iemand daadwerkelijk wordt vermoord, de vrienden van Talaie vermoeden dat het motief religieus is. Maar of ze gelijk hebben? Ik hoop het niet.’ Ondanks alle spanningen die de bekeerde asielzoekers hebben rondom de bedreigingen en de dood van Mostafa Talaie merkt dominee Buitenhuis ook dat de mensen die zich bekeerd hebben een bepaalde rust krijgen. ‘Bij mensen die zich bekeren tot het christelijk geloof merken we bovenal dat ze rust en uitzicht vinden in hun leven. Ze krijgen te maken met nieuwe soort spanningen, maar bovenal raken ze heel wat spanning kwijt.’