Wielerronde Noordhorn in aantocht

0
152
DSK_STRK-p23.pdf - Adobe Acrobat Pro

Ivana Tiessens: “Ik ga voor niets minder dan het podium”.

NOORDHORN – De wielerronde van Noordhorn wordt weer op zaterdag 20 juli verreden. Aan de start verschijnen de junioren, nieuwelingen, vrouwen en mannen maar het echte spektakel barst in de avond los als de elitevrouwen beginnen aan hun rondje om de kerk van 60 kilometer.
Jarenlang was het Danielle Bekkering die heerste in het peloton, maar inmiddels moet zij rekening houden met concurrentie. Tenminste als het aan de Zuidhornse Ivana Tiessens ligt. De 21-jarige studente fysiotherapie heeft er hard voor getraind en hoopt nu eindelijk eens op een succesje daar in haar buurdorpje Noordhorn. "Ik heb wel wat met Noordhorn," lacht de altijd vriendelijke Ivana. "Mijn oma heeft er jaren gewoond en dus kwam ik daar ook vaak. Ik ken het dorpje goed en dat heeft ook zijn voordelen, want het parcours heeft geen geheimen voor me."

Het dorp mag er best een beetje trots op zijn dat daar jaarlijks een wielerronde wordt georganiseerd. “Criteriums zijn echt een hele mooi opvulling tussen de klassiekers. Daarnaast brengt het gezelligheid en samenhorigheid in het dorp. De sport komt zo heel dicht bij de mensen en uiteindelijk is zo’n ronde daar ook voor in het leven geroepen. Ik hoop dat heel Noordhorn weer uitloopt om ons aan te moedigen. Dat vinden echt alle meiden fijn,” weet de wielrenster, die rijdt voor het Ronald McDonalds kinderhuis Groningen, het damesteam van ATB Noord uit Norg. Ze worden gesponsord door de McDonalds Groningen, en proberen het sponsorgeld terug te verdienen voor het goede doel, door middel van het verkopen van bidons tijdens de profcriteriums. Daarnaast organiseert de club een heuse familiefietstocht en staat ze zelfs tien procent af van de zuur verdiende premies. En dat allemaal voor zieke kinderen. “Eén dezer dagen geef ik een clinic aan de vrouwen van fietsclub ‘Voor de wind’ uit Zuidhorn. De gehele opbrengst daarvan gaat ook naar het RonaldMcDonald kinderhuis.”

Ondanks drukte en nog tegenvallende klasseringen hoopt de renster de strijd met Bekkering aan te gaan. "De laatste jaren was er steeds iets. Dan had ik het te druk gehad met mijn studie en amper getraind, dan was ik net herstellende van allerlei breuken na een valpartij of was ik ziek geweest. Het is even afkloppen, maar tot nog toe heb ik gewoon een heerlijke voorbereiding, al hadden de klasseringen wel wat beter gekund, maar ik zou de strijd om het podium en dus met Danielle Bekkering aan willen gaan. Zij was er vorig jaar niet bij, maar ik zie in haar toch wel een grote favoriet en bovendien is ze in vorm. Ik rijd nu vier jaar en steeds weer leer je slimmer te rijden en het spelletje beter te begrijpen en te doorgronden. Ik ben van plan hard, maar ook wat slimmer te rijden dan eerder,” lacht Ivana. Aan haar enorme drive zal het niet liggen. Als het even kan zit ze op de fiets, maar door de drukke studie veel minder als ze zou willen. De tijden dat ze zichzelf helemaal verrot schold na een tegenvallende race behoren inmiddels een beetje tot het verleden. "Ik kon inderdaad heel moeilijk omgaan met tegenvallende resultaten en ging mezelf dan allerlei verwijten maken." En dan lachend: ‘Dat gaat nu gelukkig een stuk beter, maar dat was ook wel een beetje nodig." De organisatie hoopt op mooi weer, maar Ivana zal ook niet malen om een buitje regen. "Andere meiden worden vaak bang te vallen als het regent en glad wordt. Die angst heb ik niet en daardoor groeit juist mijn zelfvertrouwen. Maar aan de andere kant is sfeer ook bepalend. Tijdens de Energiewachttour zat ik er helemaal doorheen en hoopte ik echt dat er mensen waren die me even aanmoedigden. Gelukkig waren die er en dat helpt me op zo’n moment dan ook. Ik roep bij deze dan ook al mijn vrienden en familie op om te komen, want ik wil Noordhorn gewoon erg graag laten zien wat ik kan en eigenlijk gewoon dat podium beklimmen.’