Bauke Mollema schittert in Frankrijk

0
831
DSK_STRK-p25.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Volgens mij hoor ik bij de beste klimmers in Tour de France”

FRANKRIJK – Bauke Mollema, wiens basis nog in Zuidhorn ligt, doet het goed in de Tour de France. Bij deze een overzicht van zijn prestaties in de eerste negen dagen van deze wielerklassieker.

Dag 1: Bauke komt de eerste etappe, een vlakke rit van Porto-Vecchio en Bastia niet zonder kleerscheuren door. Tijdens de laatste kilometers ontstond er een valpartij waar de renner niet omheen kon sturen. "Toen ik ze voor me neer zag gaan, wist ik al dat ik niet meer op tijd zou kunnen stoppen. Ik probeerde toen links van de weg het stoepje op te springen, maar dat lukte niet helemaal. Ik kegelde toen nog iemand van Lampre onderuit, geloof ik. Mijn fiets was helemaal kapot. Ik ben op die van Bram Tankink naar de finish gereden. Gelukkig heb ik er weinig schade aan overgehouden. Meer dan enkele schaafwondjes heb ik niet." Mollema komt als 190e over de finishlijn en zag de Duitser Marcel Kittel als eerste over de streep komen.

Dag 2: Een heuvelachtige rit die Bauke professioneel uitrijdt. Op de Cote de Sulario, het slotklimmetje op twaalf kilometer voor de streep zat de kopman van Belkin op de eerste rij. Hij controleerde, maar hoefde niet in te grijpen. De Belg Jan Bakelants won de etappe en mocht de gele trui om zijn schouders hijsen. Bauke kwam als 50e over de finish en dat is ook zijn positie in het algemeen klassement.

Dag 3: Opnieuw een heuveletappe en het peloton is verhuisd naar het vaste land waar er wordt gekoerst vanaf Ajaccio naar Calvi over een afstand van 145.5 kilometer. Mollema rijdt precies zoals hij dat wil en test bij klimmetjes zijn benen. Hij rijdt dan steeds bij de eerste 20 renners. Uiteindelijk komt hij als 44e over de streep. Een prima prestatie, in het algemeen klassement schuift hij op van de 50e naar 36e plaats.

Dag 4: De ploegentijdrit. Belkin eindigde als veertiende en verloor 0.37 op Orica. Bauke staat nu op de 44e plaats op 37 seconden achter Gerrans. Voor Mollema is het voorlopig de schade beperkt houden en wachten op de eerste bergetappe die gepland staat op zaterdag.

Dag 5: Het is Mark Cavendish die in de sprint de vijfde etappe op zijn naam weet te schrijven. Een sprint die overigens wordt ontsierd door een massale valpartij. Mollema ziet het allemaal gebeuren en blijft op de been. En dat is goed nieuws in een Tour die voorlopig nog zit te wachten tot het gaat ontploffen. Simon Gerrans blijft in het geel.

Dag 6: Mollema wordt mooi voorin het peloton gehouden door zijn hardwerkende ploeggenoten en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Tot 30 kilometer voor de finish. Mark Cavendish valt op een rotonde en neemt de achter hem rijdende Mollema mee. Gelukkig niets ernstigs en het gaat er steeds meer op lijken dat de renner van Belkin de bergen in kan gaan zonder kleerscheuren.

Dag 7: En dat gaat gebeuren. Ook tijdens de zevende etappe rijdt Mollema beheerst, attent en weet dat het nu moet gaan gebeuren. De laatste rit voor de bergen, die wordt gewonnen door de oppermachtige Peter Sagan is geweest. Nederland gaat er morgen goed voor zitten. In een zeer warm tot tropisch Frankrijk gaat het peloton de bergen in. Tot 120 kilometer gaat het nog slechts om een paar hobbeltjes, maar dan gaat het gebeuren. Eerst is er de klim naar de Col de Pailhères op zo’n 1700 meter hoogte met een lengte van ruim 15 kilometer en een stijgingspercentage van 8, en sommige delen zelfs tot iets boven de 10 procent. Na een korte afdaling volgt de afsluitende klim naar de finishplaats Ax 3 Domaines. Die is 7.8 kilometer lang met stijgingspercentages van 8 tot ruim 10 procent. Mollema laat weten dat “hij er zin in heeft en blij is de eerste week schadevrij heeft overleefd”. Wie hem hoort spreken zou ook kunnen denken dat het gaat om een criterium in Tytjerksteradiel. “Maar”, weet Mart Smeets, die tegenwoordig zijn naam prima uit kan spreken, “dat is ook zijn grote kracht”.
Dag 8: Onder het oog van miljoenen toekijkende mensen laat de oud-Zuidhorner zien waar hij toe in staat is. Tijdens de slotklim naar de finishplaats Ax 3 Domaines zijn de ogen op Mollema gericht. Bij de televisie weten ze het ook niet meer. Hij zou nu toch moeten komen. Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de superieure Chris Froome die op grootse manier de etappe wint. Maar wij willen Bauke. Wij verwachten Bauke. “En daar komt Ten Dam, daar komt Ten Dam,” roept de commentator van de NOS op de TV. "En Ten Dam rijdt iedereen voorbij, wat doet Ten Dam nu?" De verslaggever is duidelijk onder de indruk. Maar dan wordt het ook hem duidelijk. Het is Mollema. Het is onze Bauke die daar bezig is het kippenvel op onze armen te krijgen met een imposante solo. Op de voet gevolgd door Ten Dam die daarvoor beulswerk voor zijn kopman heeft verricht. Hij schudt een man of twintig af en komt maar twee seconden tekort voor het podium. Mollema was zelf ook erg tevreden over zijn rit met het indrukwekkende slot: “Ik ben nog nooit zo diep gegaan. Laurens heeft me geweldig geholpen. Ik reed zoveel mensen er af, ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen en kon doorgaan. Dit was een super mooie dag. Ik heb gereden naar eigen inzicht en ben ondanks ongeduld kalm gebleven en heb mezelf daardoor niet opgeblazen. Daardoor kon ik mooie dingen doen tijdens de laatste kilometer. Maar wat mij betreft blijft het hier niet bij.” Belofte maakt schuld. Al zal Mollema daar geen tel van wakker liggen. Hij schuift op naar de vierde plaats in het algemeen klassement.
Dag 9: De laatste dag voor de rust. Daniel Martin wint de etappe en Mollema laat er geen gras over groeien en ziet zo mogelijk nog meer af dan de dag ervoor. Hij laat de wereld opnieuw een beetje versteld staan en rijdt zich in de Pyreneeën, in een etappe waar je een krant mee vol kan schrijven naar een indrukwekkend derde plaats in het algemeen klassement. Cris Froome consolideert het geel. “Volgens mij hoor ik bij de beste klimmers uit de Tour”, klinkt het bijna verwonderd uit de mond van Belkins kopman, die zich kan opmaken voor een meer dan verdiende rustdag. Vorm en zelfvertrouwen hebben een enorme impuls gekregen daar in de Franse bergen en dat belooft nog veel moois!