Café De Klap, Grootegast

0
778
Ongenode Gast benefietuitzending 2

Datum: zaterdag 6 juli

Tijd: 10:30 uur

Van een beetje muziek is de Ongenode Gast niet vies, zeker niet als er ook nog een stukje gezelligheid omheen zit. Daarom bracht hij afgelopen zaterdag een bezoekje aan Café De Klap in Grootegast, waar de Piraten Combinatie Westerkwartier een benefietuitzending hield voor de onlangs opgerichte voedselbank van Grootegast. Het werd een gezellige ochtend met veel muziek en gepassioneerde DJ’s.

Als de Ongenode Gast een kijkje neemt is het café nog niet open. Via een zijdeur laat Ronald Werkman, één van de initiatiefnemers hem binnen. Op dat moment is hij nog druk met de opbouw van de verlichting voor de feestavond. Al sinds zes uur zijn de vrijwilligers in de weer om de plaatjes te draaien. Achter de knoppen zit op dat moment Douwe Cruiming. Hij behandelt de vele verzoekjes die via de sms binnenkomen.

Vol enthousiasme staat het team even later de Ongenode Gast te woord. Al tijden wilden ze iets voor een goed doel doen. Werkman: “We hebben naar van alles gekeken. We wilden een goed doel hebben. Toen kwam Jippe Vellinga ineens met het idee om iets voor de voedselbank te gaan doen, die toen nog niet opgericht was.”

De eerste kennismaking ging echter niet van harte. “We hebben het misschien ook niet zo goed uitgelegd. Zij dachten dat wij een feest wilden organiseren voor de mensen die naar de voedselbank toe gaan, alleen lag het wat anders. We wilden namelijk een benefiet organiseren voor de voedselbank om zoveel mogelijk geld op te halen. Wij hoeven daarvoor niet te weten wie naar de voedselbank gaan, dat laten we aan hun.” Ook de gemeente stond niet meteen te springen. “Zij wilden eigenlijk geen voedselbank hebben. Het was allemaal heel dubbel. Wij willen eigenlijk ook niet dat een voedselbank nodig is, maar zien het als een noodzakelijk kwaad.”

Uiteindelijk duurde het niet lang om alle DJ’s bij elkaar te krijgen. Anneke Visser vertelt: “We zijn met een clubje mensen die al zo’n vijf jaar met deze hobby bezig is. De meesten zitten op de FM, maar wij niet. Wij hebben een internetstation.” Ook andere DJ’s sloten zich bij de organisatie aan. Zoals Job Bierdop; de schuilnaam van Cruiming en Lady Snowy; de schuilnaam van Roelinka Kregel. Die schuilnamen zijn belang. Kregel: “Het hoort er gewoon bij. Iedereen heeft zo zijn eigen naam.” Visser vermoedt dat het uit het verleden komt. “De meesten die op de FM uitzenden doen het illegaal. Door niet je eigen naam te noemen was je lastiger te pakken.” Meteen daarna benadrukt de groep dat dit weekend wel legaal gewerkt wordt, met hulp van een evenementenvergunning.

Om ook bezoekers te trekken wordt op de tweede avond een muziekavond gehouden. Kregel: “Ik kijk het meeste uit naar Con Amour, zij maken de echte piratenmuziek.” Werkman: “Ik kijk meer naar het geheel. We hebben verschillende toppers. Zoals bijvoorbeeld ook Wim & Diana en Arie Bergsma. Graag wilden ze allemaal bij ons komen zingen. Eén telefoontje en het was allemaal geregeld.”

Hoeveel geld er opgehaald moet worden, weten ze nog niet. Werkman: “We hebben ons eigenlijk geen financieel doel gesteld. Deze actie is vooral bedoeld om de naamsbekendheid van de Voedselbank te vergroten. Wel proberen we iets te doen. Zo is er een verloting en gaat een deel van de opbrengsten van de drankjes naar het goede doel en is deze ruimte kosteloos aan ons ter beschikking gesteld.”

Na het evenement verdwijnen de verschillende deelnemers weer naar hun eigen garages en schuurtjes, waar de eigen zender staan opgesteld. De bedoeling is wel om in de toekomst vaker acties te organiseren. Werkman: “Het is erg leuk om nu met z’n allen iets te gaan doen. Dat we daarmee een goed doel kunnen helpen maakt het af.”

 

 

Ongenode Gast benefietuitzending 3 

Ongenode Gast benefietuitzending