‘Er kan weer geplukt worden!’

0
174
EASTERMAR - fruitpluktuin

Paul en Dianne Schouten runnen enige fruitpluktuin in Friesland

EASTERMAR – Het echtpaar Paul en Dianne Schouten woonde in de Randstad, maar droomden van een bestaan in de frisse buitenlucht. Zeventien jaar geleden vertrokken ze uit de Randstad naar een vervallen boerderij uit 1914 net buiten Eastermar. Hier begonnen ze één van de eerste fruittuinen van Friesland en realiseerden zij een groepsaccommodatie in wat eerst de stal was van de boerderij. De fruittuin werd niet zomaar een tuin waar vruchten gekweekt werden, het werd de enige fruitpluktuin van Friesland. Het stel begon tegelijkertijd met de verbouw van de boerderij als met de aanleg voor de tuin. Een enorm karwei, maar achteraf waren beide blij dat ze ook meteen de tuin hadden aangelegd. ‘Bij sommige fruitstruiken duurt het wel drie jaar voordat deze beginnen te groeien. Het was daarom belangrijk om er snel bij te zijn, zodat we ook snel van start konden gaan,’ aldus mevrouw Schouten. Het idee voor de fruitpluktuin is afkomstig uit Canada, waar Dianne Schouten zelf vandaan komt. Daar zijn meer fruitpluktuinen, sommige zelfs wel van 25 hectare groot. De fruitpluktuin in Eastermar redt het daar niet bij, die is ‘slechts’ een hectare groot. In de tuin zijn gedurende de zomerperiode verschillende soorten vruchten te plukken. Sinds vorige week is de tuin geopend om te plukken. De groene kruisbes, zwarte bes en de rode bessen zijn de eerste soorten die geplukt kunnen worden. De frambozen, rode kruisbes en de witte bes zijn van een ras dat enkele tijd later geplukt kan worden. In augustus en begin september is het mogelijk om bramen te plukken. ‘De vruchten zijn dit jaar laat op gang gekomen,’ vertelt meneer Schouten. ‘Doordat we nog maar weinig mooi weer hebben gehad is alles een beetje later dan anders. Normaliter begint het plukseizoen al midden juni. Dit jaar dus begin juli pas. Maar we maken ons nog geen zorgen. In de zeventien jaar dat we hier zijn hebben we nog maar één zomer gehad dat het ons echt tegenviel.’ De fruitpluktuin is een uniek concept. Op de manier zoals het echtpaar Schouten te werk gaat is er maar één tuin in Friesland. Mensen komen naar de tuin waar zij zelf de frambozen en bessen kunnen plukken. In de winkel kunnen zij de vruchten laten afwegen waarna de prijs wordt bepaald. ‘Wij hebben al jaren een grote schare vaste klanten, die ieder jaar komen. Ook opa’s en oma’s die samen met de kleinkinderen langskomen om later zelf jam te maken.’ In het winkeltje zijn ook suikervrije sappen en siropen te koop die gemaakt zijn van vruchten van eigen land. Deze sappen en siropen worden gemaakt in Twijzel bij Frytsjam. Ook zijn hier recepten verkrijgbaar. Voor wie nieuwsgierig is naar de tuin leiden Paul en Dianne ook graag de gasten rond. Op de website www.defruittuin.nl staat onder het kopje ‘fruitpluk’ iedere dag actuele informatie over welke vruchten inmiddels rijp zijn om te plukken. De tuin en het winkeltje is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Recept:

Groene Kruisbessen Chutney

Ingrediënten

1 kilo Groene kruisbessen (of rode)

350 gram rozijnen

500 gram uien

250 gram bruine suiker

1 theelepel mosterdpoeder

Eenkwart theelepel cayennepeper

1 theelepel kurkuma

2 eetlepels zout

1 eetlepel gemberpoeder

500 ml wijnazijn

Maak de kruisbessen schoon, was ze en snij ze door. Hak de rozijnen (deze kunnen heel blijven) en de schoongemaakte uien. Doe alle ingrediënten in een pan, breng het aan de kook en laat het op matig vuur 45 minuten pruttelen. Roer regelmatig. Controleer de msaak en giet het heet in een pot. Meteen afsluiten en klaar is de Groene kruisbessen-chutney!