‘Ik wil mensen raken met mijn kunst’

0
181
NOARDBURGUM - Johanna de Groot

NOARDBURGUM – In haar biografie op internet staat te lezen dat Johanna de Groot al als kind altijd in de weer was met het maken van tekeningen. ‘Echt waar, ja! Ik weet niet anders dan dat ik met potlood en papier bezig was, ik was altijd aan het tekenen.’ Het was een logische stap geweest voor de Groot om later naar de kunstacademie te gaan. Op de middelbare school haalde ze negens en tienen voor handvaardigheid, maar de andere vakken stonden haar wat minder aan, waardoor ze niet voldoende scoorde om naar de kunstacademie te kunnen. Ze kwam terecht in de zorg, wat later een grote inspiratiebron werd voor haar kunst. In de zorg voelde ze zich niet op haar plaats. Door tijdsdruk was er vaak geen plaats voor een gezellig praatje met een oudere. Vanwege gezondheidsproblemen moest De Groot stoppen in de zorg, en ging haar enige echte passie achterna, schilderen. Het begon met een serie over de zorg, wat zij ‘Lopendebandwerk’ noemde. Inmiddels is De Groot al vele thema’s verder. ‘Ik heb een periode gehad dat ik heel veel bakstenen schilderde. Ook een periode ben ik bezig geweest met allemaal portretten van ouderen. En één van de laatste projecten was een serie met allemaal kale kippen. Dat was naar aanleiding van de actualiteit. Men wil maar bezuinigen, maar van een kale kip valt niet te plukken. Op die manier ben ik bezig gegaan met kale kippen. Eenmaal daar mee bezig schoten nog veel meer spreekwoorden en gezegdes die met kippen te maken hebben mij te binnen. Zo heb ik ook een schilderij met kippen zonder kop.’ Momenteel is De Groot bezig met een aantal schilderijen gebaseerd op Ophelia uit het stuk Hamlet van Shakespeare. ‘Het verhaal van Ophelia is een triest verhaal, en dat trekt mij wel.’ Het is een droom van De Groot om deze werken in een galerie geëxposeerd te zien. ‘Een galerie waarvan ik zeg: daar passen deze schilderijen bij!’ Onlangs nam De Groot deel aan het televisieprogramma MUSE op Omrop Fryslân. Een bijzondere ervaring, maar niet geheel passend bij De Groot. ‘Ik vond het fantastisch om met andere kunstenaars in contact te zijn. Heel veel van hen hebben hetzelfde doel als ik met hun kunst: Iets los kunnen maken bij mensen door middel van onze kunst. Het was heel leuk om met gelijkgezinden mee te doen met dit programma. Maar de deelname op zich vond ik veel te spannend. Ik werd behoorlijk zenuwachtig van de camera’s.’ De Groot kwam uiteindelijk in de top 10 terecht, een hele prestatie gezien het grote aantal mensen dat zich had opgegeven voor het televisieprogramma, ruim tweehonderd. ‘Dat was natuurlijk wel een groot voordeel. Ik heb mezelf en mijn werk mogen laten zien en daar ben ik wel heel blij mee.’ De Groot grijpt allerlei mogelijkheden aan om mensen in contact te laten komen met haar kunst. Zo geeft ze ook workshops op basisscholen en geeft ze tijdens het evenement Brommels! dat in augustus plaatsvindt ook een aantal workshops. Verder heeft zij onlangs meegedaan met de wedstrijd van de gemeente Tytsjerksteradiel om een portret te maken van de nieuwe koning, Willem-Alexander. ‘Dat zijn leuke mogelijkheden om iets van jezelf te laten zien.’ In de toekomst hoopt De Groot dat zij kan leven van haar kunst, maar haar hoofddoel, om mensen te raken met haar kunst en een boodschap over te kunnen brengen, blijft het belangrijkst. ‘Schilderijen met een link naar de actualiteit of met maatschappelijke thema’s zal ik altijd blijven doen.’