Kiehool Burgum

0
170
Ongenode gast kiehool 1

Datum: 3juli

Tijd: 16.00

Wie woensdagmiddag omstreeks vier uur de bovenverdieping van buurthuis Kiehool in Burgum betrad werd overvallen door een hels kabaal. De hele zaal zat volgeladen met enthousiaste kinderen, meesters en juffen en ouders. Er hing een spanning in de zaal, die te maken had met de finale van het Bjusterbaarlik Talint 2013. Leerlingen van vijf basisscholen uit de regio deden mee met de finale van de talentenshow, georganiseerd door het jongerenprogramma Bjusterbaarlik van de lokale omroep, RTV Kanaal 30. Één van de kandidaten mocht zich aan het einde van de live-uitzending hét Bjusterbaarlik Talint 2013 noemen, en daar hadden alle kandidaten wel oren naar. Het presentatieduo Jaap en Rita van het Bjusterbaarlik-team trapten de finale af, waarna de jury bekend werd gemaakt. Deze jury bestond uit Luc (voorzitter van RTV Kanaal 30), Geja (AZC/De Vrolijkheid) en Annelies (Bjusterbaarlik-team). Nadat de jury vertelde waar zij op gingen letten kon de finale van start gaan. Als eerste mocht Afke optreden, namens CBS de Arke uit Burgum. Zij speelde geheel solo op haar viool, begeleid door een CD. Nadat Afke klaar was met spelen klonk er een oorverdovend applaus. Afke had blijkbaar veel fans mee genomen. CBS de Finne uit Jistrum stuurde een heuse band naar Kiehool, bestaande uit Jesse Piter, Matthijs en Rutger. Gitaar, drumstel en het keyboard werden uitermate goed bespeeld door dit trio, dat goed op elkaar ingespeeld was. Een lekker rocknummer speelden ze voor het publiek. Een aantal vaders in de zaal begon nog net niet te headbangen..Een verrassend element in de wedstrijd kwam van Oebele van CBS De Saad uit Augustinusga die ging turnen. Oebele werd door de jury geprezen om zijn turnspel. ‘Dit is de nieuwe Epke!’ zei juryvoorzitter Luc. Na de derde kandidaat was het tijd voor een verrassingsact. Die verrassing bleek te komen van presentatrice Rita, die zelf ook over flink wat talent beschikte. Zij zong het nummer ‘Miracle’ van Ilse de Lange. Na de verrassingsact waren er nog twee programmaonderdelen voordat de jury zich ging beraden over de deelnemers. Hielco, Rudmer, Maike en Jantine van CBS Immanuel uit Noardburgum vormden met zijn vieren een bandje met twee saxofonen, een trompet en een soort van trommel. In je eentje musiceren is al een hele kunst, maar met zijn vieren is helemaal uit de kunst. Deze vier muzikanten bewezen dat als je maar goed genoeg naar elkaar luistert dat samen muziek maken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Als laatste traden Feia en Sharlene van OBS Jan van Zuilenskoalle uit Boelenslaan op, met wel een hele speciale act. Zij hadden namelijk zelf een nummer geschreven over pesten. De vader van één van de dames begeleidde de zangeressen op trommels. Een indrukwekkend lied, dat door de hele zaal ademloos beluisterd werd. Na de laatste act was het tijd voor de jury om zich terug te trekken en een winnaar te bepalen. Het publiek hoefde zich echter niet te vervelen, want Ali, Reza, Said, Meesam, Mahdi, Sala, Hassan en Bold van het AZC in Burgum/ De Vrolijkheid gaven nog een spetterend optreden. Zij freestylden om de beurt en maakten daarbij ontzettend stoere moves. Voor hun optreden werd er nog extra aandacht besteed aan De Vrolijkheid. De Vrolijkheid is een landelijk initiatief dat zich inzet voor kinderen in asielzoekerscentra. Met de kinderen wordt muziek gemaakt, gedanst, kunst gemaakt en allerlei andere leuke activiteiten ondernomen zodat de kinderen even lekker kind kunnen zijn. Na het optreden van de jongens kwam de jury terug om te vertellen wie het nieuwe Bjusterbaarlik Talint 2013 zou worden. De jury wilde daarbij benadrukken dat alle deelnemers enorm goed waren, en zo kreeg ook iedere deelnemer/band een trofee voor de school en per deelnemer een medaille. Maar de uiteindelijke winnaars waren Feia en Sharlene met hun zelfgemaakte nummer over pesten. Zij blonken uit door originaliteit en lef en gingen met de titel naar huis.

 

 

Ongenode gast kiehool 2 

Ongenode gast kiehool 3