Roodehaanlive: een pareltje die zoekt naar de pareltjes

0
301
rode haan rode haan live teus 2

“Verreweg het beste programma wat we ooit hebben gehad”

ROODEHAAN – Het is amper een dorp te noemen en zonder de camping zou er niet echt een hart in het dorp zitten; Roodehaan is misschien wel het kleinste dorp van de gemeente De Marne. Desondanks swingt en bruist dit dorpje heel wat keren per jaar als de camping weer het toneel is van Roodehaanlive. Teus van Ruiswijk speurt in de winter, wanneer het rustig is met de camping, naar die pareltjes in de muziekwereld die nog niet ontdekt zijn. En creeërde zelf met zijn Roodehaanlive een pareltje onder de muzikale optredens.

“Dit is alweer het zevende seizoen”, vertelt Teus. “In 2007 zijn we begonnen met live muziek. Hiervoor had ik een eetcafé in Ede, midden in de ‘bible-belt’. Iedere zondagavond hadden we live muziek en dat was armen en benen buiten. Later voegden we er nog jazz op zondagmiddag aan toe. Na drie à vier keer was ook dat volle bak. Het is een kwestie van volhouden en vooral: niet afhaken als het een keertje mislukt. Hier gebeurt het ook wel eens dat er een goede band staat, maar dat het toch tegenvalt.”

Het idee van Roodehaanlive is simpel: iedere zaterdag in juli en augustus is er een optreden. Bezoekers kunnen alleen reserveren voor het eten. Zij kunnen aanschuiven bij een drie gangenkeuze menu, voor slechts 17,95. Maar dit hoeft niet. Mensen mogen ook alleen voor de muziek komen en de toegang tot Roodehaanlive is gratis; alleen geldt er vanaf 19.00 uur een 0,50 toeslag per consumptie. De muziekkeuze is zo breed mogelijk. “Van Afrikaans tot Argentijns à Spaans tot singer-songwriter. Het moet hier passen en jong en oud moeten het leuk vinden.” Toch, zo simpel is het ook weer niet. “De programmering zoals hij nu staat, dat heeft me de meeste moeite gekost”, lacht Teus. “Dit jaar is het wel verreweg het beste programma wat we ooit hebben gehad. Iedere keer is het weer wat anders, daardoor is het zo verrassend.”

Hoewel het budget beperkingen met zich meebrengt, wil Teus alleen kwaliteit bieden. “Ik zoek die pareltjes die nog niet zo bekend zijn. In de winter doe ik heel veel research. En soms ben ik net te laat. Mattanja Joy Bradley stond hier vorig jaar, maar die kan ik dit jaar al niet meer betalen. The Lumineers, ook zo’n leuke band, ik had er contact mee, maar dan worden ze geboekt voor Lowlands en is het over.” Het kan ook anders. “Een bandje uit Utrecht speelde hier, werd daarna beroemder en was het jaar daarop vier keer zo duur. Maar omdat ze het hier zo leuk hadden gehad, kwamen ze toch weer voor dezelfde prijs.”

Teus heeft naam opgebouwd met zijn Roodehaanlive. “Ja, in het muziekwereldje hebben we een goede naam”, beaamt hij. Het in de watten leggen van de artiesten is het geheim. “Ze komen hier, krijgen wat drinken en we praten bij. Daarna mogen ze eten, gewoon van de kaart en willen ze zes wijn, dan krijgen ze zes wijn. Ze gaan vervolgens soundchecken en onze geluidsman is echt een kanjer. Hij heeft het goed voor elkaar en dat vinden muzikanten belangrijk. Van half negen tot elf ongeveer treden de muzikanten op, daarna is er nog een afterparty voor ze met een hapje en een drankje. Wie wil, kan blijven slapen en krijgt ’s ochtends nog een heerlijk ontbijtje. En dan gaan ze weer blij de deur uit.”

Net als de bezoekers over het algemeen. “Vaak hoor je wel dat bezoekers zeggen: ik ken de muzikant of band nog niet, maar het zal wel weer goed zijn. Ze komen van stad tot wad. Heel duidelijk zie ik dat er steeds meer mensen uit de stad komen voor een heerlijk weekend. En een tendens is dat er steeds meer jongeren komen”, vertelt Teus tevreden. Roodehaan is voor de meesten niet naast de deur “Het kan overal”, vervolgt hij, “als je het maar goed organiseert en zo bijzonder maakt dat mensen er een afstand voor af willen leggen.”

Nog even naar dat beste programma ooit, wat inmiddels al van start is. “Komende zaterdag hebben we Gerrit de Boer; waanzinnig goed, waanzinnig onbekend. Stond hier vorig jaar met zijn band, waarvan één nu met Freek de Jonge toert, eentje met Carol Emerald en eentje op North Sea Jazz speelde. En dat stond hier op Roodehaan. Dit jaar komt Gerrit met BJ Baartmans. Ik kijk uit naar André van de Boogaart, heel erg vet. Hij won de prijs voor het mooiste Brabantse lied 2012. Onze afsluiter My Baby heeft helaas al bij de Wereld Draait Door gestaan, maar ook daar kijk ik heel erg naar uit.”

Zie voor het hele programma www.roodehaan.com, reserveren kan via info@roodehaan.info of 0595-571598