Summerstrike laat Grijpskerk op zijn best zien

0
202
Summerstrike 1

GRIJPSKERK – Alles zat afgelopen zaterdag mee: de muziek, de sfeer en zeker ook het weer. Bezoekers van Summerstrike konden genieten van een prachtige middag, waarbij zij in het gras konden kijken naar de leukste bands die de regio op dit moment heeft. Hoogtepunt voor de organisatie mag dan misschien Ben Saunders geweest zijn; het publiek genoot net zo hard van Vangrail en Maelox.

De timing voor het festival had niet beter kunnen zijn. Al weken keek Nederland uit naar het lekkere weer en zaterdag was het dan eindelijk zover: de zon scheen zoals hij dat in maanden niet gedaan had. Het zorgde voor een aangenaam temperatuurtje, waarbij de wind af en toe de nodige verfrissing bracht.

Al snel was het druk op het terrein. Rond een uur of drie waren de eerste duizend bezoekers al binnen. Veel kinderen, maar ook hun ouders en andere volwassenen die rond het podium stonden om te kijken naar een aantal leuke artiesten uit de regio. Gezelligheid was het kernwoord van deze editie en dat werd meer dan waargemaakt.

Achter de schermen wordt op dat moment hard gewerkt door tientallen vrijwilligers. Sommigen zijn zichtbaar, maar de meesten doen onopvallend hun werk. Het zijn bijvoorbeeld de vele jongeren die meehelpen op de podia. Aan hen is het de taak om zo snel mogelijk de wisselingen van apparatuur te doen tijdens de pauzes. Organisator Martin Spijkerman kijkt tevreden toe. “Geweldig hè? Deze mensen doen zo ontzettend goed hun best.” Snel moet hij daarna weer verder om andere dingen te regelen.

Op dat moment is het Raynaud Ritsma die een kijkje komt nemen. De zanger van Vangrail heeft er zin in en knuffelt bijna iedereen die hij tegenkomt. Het is een weerzien met vele bekenden, die deze middag zo goed op poten hebben gezet. Raynaud heeft er zin in. “Dit is toch prachtig?” roept hij. “Al die mensen die er nu al zijn. De sfeer is geweldig.” Ook de andere bandleden zijn in een uitgelaten stemming. Tweemaal mogen ze die dag op een podium staan. Eerst in Grijpskerk en later nog in Friesland. “We spelen deze maand negentien keer,” vertelt geluidsman Remon Visser trots.

Dan weer terug het veld in, waar vele bekenden staan. Jongerenwerkers Harry Rook en Jim Dokter bijvoorbeeld. Ze komen kijken hoe de mannen van Summerstrike de organisatie op poten hebben gezet. “Ik heb al iemand gezien die filmpjes maakt, die moeten we ook maar bij Kanaalpop hebben,” zegt Harry. Jim staat ondertussen te genieten van de muziek. Zelf is hij ook muzikant.

Voor het optreden van Vangrail wordt één minuut stilte gevraagd. Eerder die week overleed de Rodense Annemieke van Dijk na een steekpartij. Ze was familie van één van de organisatoren. Beleefd houdt het publiek haar adem in, terwijl Spijkerman zich terugtrekt op het podium. Daarna is het aan Vangrail om de single ‘Ik mis je’ te spelen. Stil blijft het publiek luisteren naar de liedtekst, die exact aansluit bij de gevoelens van de vele aanwezigen. Nadat het volgende nummer gespeeld is, is de feeststemming weer helemaal terug en laat de band het publiek genieten van het ene na het andere nummer.

Daar zijn op dat moment nog meerdere bekende Grijpskerkers te zien. Met elkaar genieten ze van de nodige drankjes en de muziek. Dat eerste wordt, mede met dank aan het weer, volop gedaan. Spijkerman: “We hebben wel voor 5000 personen aan drank ingeslagen, dus wat ons betreft mag het heel druk worden.”

Uiteindelijk werd het die middag en zeker de avond die erop volgde, nog behoorlijk druk. Hoeveel bezoekers er precies geweest zijn is lastig te zeggen, maar dat het park van voor tot achter volstond was voor iedereen wel duidelijk. De organisatie van Summerstrike maakt zich ondertussen op voor een derde editie, die volgend jaar moet plaatsvinden.

 

 

Summerstrike 4 

Summerstrike 5 

Summerstrike 7 

Summerstrike 8 

Summerstrike 11 

Summerstrike 13 

Summerstrike 14 

Summerstrike 16