Televisieopnames nemen Ulrum over

0
160
ulrum film opnames 1

ULRUM – De televisieopnames van de EO afgelopen zaterdag in Ulrum namen het oude deel van het dorp over. Zoals ook op de voorpagina is te lezen, werden er opnames gemaakt voor het programma ‘God in de Lage Landen’ met Ernst Daniël Smid als verteller. Door de inzet (en geduld) van alle figuranten, veelal Ulrummers opgetrommeld door de plaatselijke Stichting Ulrum 1834, en zeker ook door het schitterende weer verliep alles geheel volgens het boekje. De medewerkers van de betreffende productiemaatschappij, die de hele zaterdag in Ulrum in de weer geweest zijn, waren dan ook dik tevreden.

In de betreffende aflevering van God in de Lage Landen, die uitgezonden wordt in januari 2014, wordt ruim aandacht besteed aan de Afscheiding van 1834 in Ulrum o.l.v. ds. De Cock In de serie komt in 2014 ‘200 Koninkrijk der Nederlanden’ aan de orde. Daarbij ook aandacht voor het streven van Koning Willem I om van zijn nieuwe rijk (een samenvoeging van Nederland en België) een eenheid te smeden. Dat ging echter niet zo gemakkelijk. De Belgen waren in 1830 in opstand gekomen en toen daarbij ook nog eens de eenheid binnen de nationale (Nederlands Hervormde) kerk bedreigd werd door een Afscheiding van een deel der orthodoxe leden (te beginnen in Ulrum), besloot de overheid in te grijpen: een honderdtal soldaten werd naar Ulrum gestuurd om de orde in het dorp te handhaven. Daarbij kregen de Ulrumers onder meer te maken met inkwartiering van de soldaten.

 

 

ulrum film opnames 5 

ulrum film opnames 10 

ulrum film opnames 12 

ulrum film opnames 13