Wethouder Zuidhorn drie jaar te laat wakker

0
127

“In de Streekkrant van 25 juni 2013 vond ik een artikel over wethouder Stol van Zuidhorn die het initiatief had genomen voor een zwembadvisie West-Groningen. Hij heeft daarvoor met een delegatie een rondreis gemaakt langs alle zwembaden in West-Groningen en volgens zijn zeggen veel geleerd.

Met verbazing hebben veel oud-zwemmers van het voormalige zwembad de Waterborgh van Zuidhorn dat artikel gelezen en zich afgevraagd waarom de wethouder pas na het sluiten van een goed functionerend zwembad, wat ook bouwkundig, zo bleek bij de sloop, nog helemaal gaaf was, met een visie komt en niet daarvoor.

Als de wethouder namelijk zijn leerzame  rondje langs de zwembaden in de omgeving drie jaar eerder gemaakt had, toen in Zuidhorn nog een overdekt zwembad was, had hij toen al in Leek en in Grootegast kunnen leren dat een zwemvoorziening die het hele jaar open is de gemeenschap altijd geld kost. Net als alle andere sporten. Het is maar de vraag hoeveel je, als gemeentebestuur, er voor over hebt dat veel ouderen en gehandicapten, die vaak nog maar als enige bewegingsport kunnen zwemmen, dat het hele jaar door in eigen dorp kunnen doen. Hij had dan ook kunnen leren dat een openluchtbad niks te bieden heeft voor die groep en ook voor bijvoorbeeld zwemclubs en ouders met kind zwemmen.

Hij had dan in Oldehove en Grijpskerk kunnen leren dat je een openluchtbad in de zomer nog wel met vrijwilligers in de benen kunt houden, maar dat je een heel jaar rond daar geen mensen voor krijgt. Hij had dan even terug kunnen denken aan wat hij een jaar geleden zei, namelijk dat die het op den duur ook wel niet zullen redden.

Hij had dan ook veel in Oldekerk kunnen leren, in de eerste plaats hoe je het voor mekaar moet krijgen om 120.000 bezoekers te krijgen. Maar ook dat je het onderhoud van de technische installaties niet moet overlaten aan één of andere amateur, zeker niet als je daarvoor op het gemeentehuis geen deskundig ambtenaar hebt, maar dat je daar goede afspraken over moet maken met een ter zake kundig installatiebedrijf. Of dat je dat soort afspraken in een waterdicht contract moet regelen met een exploitant. Allemaal dingen die in Zuidhorn niet gebeurd zijn. Wat in Zuidhorn wel gebeurde was dat veel bezoekers wegbleven omdat de gemeente onderhoud, waarvoor zij verantwoordelijk was, slecht uitvoerde.

De wethouder had dan in Oldekerk kunnen zien hoe je kosten kunt besparen door energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en warmte terugwinning uit de afgewerkte ventilatielucht. En hij had daar kunnen zien hoe je het beheer van een zwembad en een sporthal kunt combineren. 

Als de wethouder eerst een visie ontwikkeld had voordat hij tot onomkeerbare sloopmaatregelen overging, had hij kunnen bedenken dat de Waterborgh het best geoutilleerde overdekte zwembad in heel noord-west Groningen was met een bezoekers potentieel, vergeleken met Oldekerk van minstens 150-160.000.  Zuidhorn kreeg in het verleden ook bezoekers uit Winsum en Ulrum.

Als de wethouder beleid had willen maken, had hij drie jaar geleden eerst kunnen proberen het zwembad gebiedsbreed te promoten in plaats van het onderwerp van beleid direct maar af te breken. Nu nog beleid maken heeft geen zin; het is als komen met mosterd als je eerst de maaltijd weggegooid hebt.

Wethouder, zoek alstublieft een betere tijdsbesteding dan blijven trekken aan een paard dat je eerst zelf dood hebt laten gaan.”

F.H. van Zwol, Zuidhorn