Harm Jan Wilbrink

0
185
PAESENS - Harm Jan Wilbrink

Stichting Oan’e Dyk

‘Van april tot en met oktober worden er dagelijks, één of twee keer, waddenwandeltochten georganiseerd vanuit Paesens-Moddergat. Zo’n zeven jaar geleden zijn wij begonnen met de Stichting Oan’e Dyk, waarmee wij het mogelijk maken om vanuit Paesens te wadlopen. Daarvoor heb ik een opleiding tot gids gevolgd in Pieterburen. We organiseren laagdrempelige wadlooptochten. De grootste misvatting over wadlopen is dat het heel zwaar is, en dat je tot aan je nek in de drek zit. Dit is niet het geval. De route die wij wandelen, duurt ongeveer tweeënhalf uur gaat door een zeer gevarieerd wadlandschap. Toen wij begonnen met de wadlooptochten vanuit Paesens, zijn wij in een bijgebouwtje van de kerk getrokken. Dit gebouwtje stond leeg, en de kerk wilde het verkopen. Als stichting wilden we dit gebouwtje graag huren, zodat wij vanuit hier onze tochten kunnen regelen. Hier krijgen de bezoekers ook informatie over het Wad, en kunnen zij na afloop van een tocht bijvoorbeeld een maaltijd krijgen van waddenvoedsel. We hebben het gebouwtje zoveel mogelijk in de oude staat gelaten. Het is een prachtig authentiek gebouw, dat al 200 jaar in Paesens staat. In die tijd heeft het altijd een publieke functie gehad, en het is mooi dat het dat nu weer heeft. Voor de wadlopers vonden we het jammer dat zij wél het prachtige Wad konden bekijken, maar dat zij niets van het dorp konden bekijken. Daarom zijn we sinds drie jaar ook bezig met tochten per paardenkar door het dorp. Zodat de mensen zowel het Wad als de prachtige historische dorpen kunnen bekijken. Ook ben ik inmiddels imker, dus men kan hier ook terecht als men meer wil weten over bijen. We zijn momenteel bezig om te kijken hoe we meer kunnen betekenen voor mensen met bijvoorbeeld een beperking of depressies. Hier zouden we graag meer voor betekenen. Het is ook een wens om de garnalenfabriek verderop te exploiteren. Hier zou zoveel meer mee gedaan kunnen worden als wat er nu mee gebeurt. Hier zouden bijvoorbeeld prima feestjes georganiseerd kunnen worden. Het past prima bij onze stichting, die zich inzet voor de regio en het toerisme. Maar er zijn plannen om de gebouwtjes rondom de fabriek te slopen, en geen plannen om de boel weer goed op te bouwen. Dus zoals het nu staat, zal het niets worden ben ik bang.’