Het is een drukte van jewelste bij Faunavisie

0
379
DSK_STRK-p09 NIEUW.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Een moerasschildpad, nee dat is hier niet normaal!”

WESTERNIELAND – Pim Lollinga en zijn vrouw Mieke van Faunavisie Wildcare in Westernieland hebben momenteel hun handen vol. De laatste tijd blijft de opvang vol stromen. Musjes, reekalfjes, zwaluwen, een eekhoorntje en jonge kerkuiltjes; de opsomming kan wel even doorgaan. Bij tijden komen ze voor wel hele bijzondere situaties. Een moerrasschildpad die het verkeer regelt, een knobbelzwaan die de keuken binnenloopt en een aap die op een lantaarnpaal zit; zomaar een dag bij Faunavisie.

“Een moerasschildpad, nee, dat is hier niet heel normaal”, lacht Pim. “Vroeger kon je ze bij de dierenwinkel kopen, wat een hoop mensen destijds deden voor de kinderen. Maar die beestjes worden wel dertig à veertig jaar en dan zijn de kinderen er al lang klaar mee, dus een heleboel van die schildpadjes werden losgelaten in vijvers of sloten.” Laatst kreeg Pim een wel heel bijzonder telefoontje. “In Grijpskerk liep een grote moerasschildpad over straat. Hij stond het verkeer te regelen”, voegt Pim er lachend aan toe. “Deze heeft waarschijnlijk jaren daar in de sloot geleefd en wilde eens een ander plekje opzoeken.” Het vrouwtje, die waarschijnlijk al meer dan dertig jaar oud is en maar liefst anderhalve kilo woog, kwam bij de Faunavisie terecht en heeft inmiddels zelfs al een nieuw thuis gevonden. “In de Insektenwereldje hebben ze een leemvijvertje waar al een aantal kleintjes in leefden. Daar was ze welkom.”

Pim kijkt zo langzaamaan nergens meer van op. Zo werd hij afgelopen week nog gebeld dat er bij Munnekezijl een aap in de lantaarnpaal zou zitten. Daar aangekomen was er geen spoor van een heuse aap, wel vloog een grote buizerd net weg van de paal. “Waarschijnlijk is deze vogel in de regen aangezien voor de aap”, vermoedt Pim.

Een heleboel van de binnengekomen ‘patiëntjes’ zijn inmiddels al weer uitgevlogen. Om het buizerdsjong wat uit het nest gegooid was ook weer zo ver te krijgen, is nog wel een uitdaging. “We moeten hem nog leren jagen en vliegen. Normaal doet de moeder dat, maar die heeft hem uit het nest gegooid. Vermoedelijk omdat er iets mis met hem was; wij verdachten hem van een longontsteking. Gelukkig gaat het nu goed.”

Datzelfde geldt voor de knobbelzwaan die in een woonwijk van Oldekerk werd gevonden. Overduidelijk tam en door mensen gehouden, maar dus helaas verlaten door zijn baasje. Een grote knobbel in zijn nek bleek gelukkig niks ernstigs, nu rest alleen nog de taak een goede plek te vinden voor deze vriendelijk zwaan. “Het is een schat van een beest. En hartstikke tam. Laatst stond hij zomaar in de keuken! Maar een zwaan is ontzettend monogaam en hij mist gewoon een partner. Vaak staat hij bij huis, dan ziet hij zichzelf in de ramen en denkt hij dat hij gezelschap heeft.” Pim hoopt snel een goede plek te vinden voor de zwaan. Een ieder die de zwaan dat kan bieden, kan contact opnemen op telefoonnummer 0595-464210. Zie voor meer informatie ook www.faunavisie.nl.