‘Het is zoveel meer dan alleen wat stokje draaien!’

0
491
DOKKUM - Jelly Wiersma

DOKKUM – Ze was nog maar drie jaar oud toen ze voor het eerst mee oefende bij de majorettevereniging, inmiddels doet Jelly Wiersma uit Dokkum bijna niets anders dan twirlen. ‘Maandagavond geef ik training, dinsdagavond ook, woensdagavond geef ik ook training en train ik zelf, donderdagavond ziet er hetzelfde uit als woensdag en ook vrijdag is er ruimte om zelf te trainen. Zaterdags zijn er vaak wedstrijden. Ja, mijn week is wel aardig ingevuld met de sport!’ Lacht Jelly. Het begon met haar beide zussen, die beide al lid waren van een majorettevereniging. Jelly was op hele jonge leeftijd al zo enthousiast, dat zij als één van de jongste leden ooit ook werd ingeschreven bij de vereniging. Inmiddels zijn we zeventien jaar verder, en heeft Jelly al vele hoogtepunten gehad. Zo werd zij met haar team, het Showteam Release, Nederlands Kampioen, deed zij mee aan verschillende voorrondes en werd zevende en twintigste tijdens Nederlandse Kampioenschappen. Ook kreeg zij verschillende promoties, zowel met haar team als als solist. Één van de grootste misvattingen die er over twirlen bestaat, is volgens Jelly dat het gaat om een stokje waarmee je wat draait. ‘Als je eens zag wat er allemaal bij komt kijken, dan zie je wel dat het zoveel meer is dan dat. Je hebt er conditie voor nodig, ritmegevoel, coördinatie, lenigheid, er komt dans bij kijken, acrobatiek, noem maar op. En dan ook nog eens met een baton draaien, een stokje inderdaad. En dan zijn er ook nog eens verschillende disciplines waar je aan mee kunt doen. Zo is er Rhytmic Twirl, Super X Strut, kun je met één baton twirlen of juist met twee, er zijn heel veel mogelijkheden.’ Jelly zelf twirlt zowel in groepsverband als in een duo als solo. In het begin van het seizoen wordt een routine ingestudeerd, die vervolgens het hele jaar geoefend en geperfectioneerd wordt. Jelly haar routine voor dit jaar doet zij op muziek van Celine Dion. In het najaar zitten de meeste wedstrijden erop en is het tijd voor de voorrondes van de Nederlandse Kampioenschappen. ‘In het Noorden is twirlen niet heel bekend, maar landelijk gezien zijn er heel veel verenigingen. De concurrentie is dus groot, waardoor er na de plaatsingswedstrijden eerst nog voorrondes zijn voor het daadwerkelijke NK. Het NK wordt gespeeld in december en januari.’ Ook al is Jelly nu nog bezig om geplaatst te worden voor de voorrondes, ondertussen denkt zij al na over wat zij in 2014 gaat laten zien. ‘Alvast de muziek uitzoeken, nadenken over de routine, daar ben ik nu al mee bezig.’ Nog een misvatting over twirlen is volgens Jelly dat majorette alleen gebruikt wordt bij drumbands in parades en optochten. ‘Dat wordt wel gedaan, maar daarnaast is er ook echt het show- en wedstrijdelement.’ In Dokkum zijn er in totaal drie verenigingen, waarvan twee wel bij een fanfare of band horen. Jelly twirlt bij Release Dokkum, die zich voornamelijk richt op shows en wedstrijden. Bij deze vereniging geeft zij ook lessen. ‘Bij de vereniging kunnen we altijd nieuwe talenten gebruiken. De eerste vier lessen zijn gratis, waardoor je goed de tijd hebt om na te denken of het iets voor je is. We kunnen nieuwe leden altijd gebruiken.’ Jelly zelf is ambitieus, zij wil graag dit jaar sowieso de voorrondes halen en met de tijd een niveau hogerop komen. ‘Het is een fantastische sport, waarin entertainment en presentatie essentiële onderdelen zijn. Het is keihard trainen, maar als je dan iets moois neer weet te zetten en bijvoorbeeld promoveert, dan is het dat allemaal waard!’