Kinderen kunnen echt kind zijn bij de Vrolijkheid

0
167
BURGUM - De Vrolijkheid

De Vrolijkheid gaat hele zomer door op AZC

Burgum – In een omgeving waar grote onzekerheid heerst, zowel bij jou thuis als bij al je buren, is het soms moeilijk om gewoon even kind te kunnen zijn. Om kinderen gewoon even kind te laten zijn is er in het AZC in Burgum elke werkdag ‘de Vrolijkheid’. Een team van enthousiaste vrijwilligers staat klaar voor de kinderen om hun creatieve, kunstzinnige workshops aan te bieden, zodat de kinderen zonder zorgen kunnen spelen en aan hun eigenwaarde kunnen werken. De Vrolijkheid bestaat landelijk inmiddels zo’n bijna vijftien jaar, in Burgum wordt het nu ruim tien jaar aangeboden.

Vorige week werd er door het team van de Vrolijkheid drie dagen lang workshops verzorgd. Officieel is het nu zomervakantie, maar coördinatrice Geja van Dam wil niet weten van een zomerstop. ‘Dit AZC is een gezinslocatie, wat inhoudt dat alle gezinnen hier uitgeprocedeerd zijn. Door omstandigheden kunnen zij nog niet terug naar hun land van herkomst, en leven zij in grote onzekerheid. Dit heeft een groot effect op de ouders en daardoor ook op de kinderen. Het komt voor dat gezinnen vrij plotseling van hun bed worden gelicht om uitgezet te worden, zonder dat zij daar goed op voorbereid zijn. Het nooit weten waar aan toe te zijn maakt het leven voor de gezinnen hier heel lastig. De Vrolijkheid is er daarom voor de kinderen. Die tijd dat wij hier voor de kinderen zijn hebben zij een onbezorgde tijd, kunnen zij zijn wie zij zijn en kunnen ze zichzelf ontplooien.’

Frans Krom van Vreemd Hoofd, een maskertheatergezelschap, kwam afgelopen week bij de Vrolijkheid om samen met de kinderen maskers te maken. Nog voor de officiële openingstijd staan de kinderen al te wachten totdat zij naar binnen mogen. ‘Als de vlag van de Vrolijkheid buiten hangt, weten de kinderen dat hier iets te doen is. Omdat hier ontzettend veel kinderen wonen, ongeveer de helft van alle inwoners van het AZC, hebben we bij de Vrolijkheid de kinderen ingedeeld in groepen naar leeftijd. Maar dan nog probeert er wel eens iemand om twee keer op een dag mee te kunnen doen,’ vertelt van Dam. De kinderen die meedoen aan de workshop masker maken krijgen uitleg van ‘meester’ Frans over het maken van de maskers. Enthousiast gaan alle kinderen aan de slag met hun maskers. Deze maskers zullen zij later mee naar huis krijgen, maar niet voordat zij die gebruikt hebben in een theaterstuk, waar zij zelf aan meewerken. Ondertussen staan kleinere kinderen voor het raam toe te kijken. Zij hebben die ochtend al gewerkt aan hun projecten, maar kijken graag toe naar wat er nu gebeurt in het lokaal.

Bij de Vrolijkheid staat plezier, creatieve ontwikkeling en het kind zijn voorop. ‘We bemoeien ons niet met politiek, hoe machteloos we ons soms ook voelen. Wij zijn er puur om de kinderen een fijne tijd te geven en hen te laten weten dat ook zij talentvol zijn.’

De Vrolijkheid is een stichting die landelijk opereert in asielzoekerscentra. In de meeste asielzoekerscentra wordt er slechts één dag in de week de Vrolijkheid aangeboden. Omdat het AZC in Burgum een gezinslocatie is is de noodzaak hoog om daar elke dag de Vrolijkheid aan te bieden. ‘Men zit hier maar te wachten op wat er komen gaat. Soms duurt dat een paar weken, soms jaren. Er valt niet te spreken over een gemiddeld gezin, want het gaat bij ieder gezin anders. En dat is heel moeilijk. Ik sprak onlangs met een vrouw die eigenlijk niet meer buiten komt. Wat heeft het leven voor nut? Als je als kind opgroeit in zo’n gezin is het fijn dat je ook een plek hebt waar je je zorgen even aan de kant kunt zetten.’

De Vrolijkheid mag dan wel als doelstelling hebben om er puur voor het kind te zijn, ouders worden er zoveel mogelijk bij betrokken om mee te helpen of mee te doen. Zo is er dinsdagochtend het programma ‘Muziek op schoot’, waarbij moeders met hun kinderen muziek maken.

Dat de Vrolijkheid een grote rol speelt in het leven van de kinderen is voor Van Dam geen vraagstuk. ‘Dat weet ik zeker. Een tijdje geleden zag ik nog een berichtje van iemand die inmiddels in een ander AZC woont. Zij gaf aan haar tijd bij de Vrolijkheid fantastisch te hebben gevonden. Dat men later nog de moeite neemt om daarover te berichten geeft wel aan wat voor rol dit heeft gespeeld.’

De Vrolijkheid wordt gefinancierd door middel van subsidies, fondsen en giften. Ook moet er op regionaal vlak fondsen worden geworven om de financiering rond te krijgen. Voor dit jaar is dit geen probleem. ‘Maar het is altijd maar weer afwachten hoe het volgend jaar komt,’ aldus Van Dam.