Radio Release is weer in de lucht

0
258
SURHUISTERVEEN - Radio Release

Voormalige piratenzender gaat online legaal verder

SURHUIZUM – De snorren zijn inmiddels verdwenen, maar de jongens van Radio Release zijn weer helemaal terug van weggeweest. In de jaren ’80 begonnen Eerde Jan Postma en Ruud Westra te zenden vanaf een slaapkamer van één van beiden. ‘Als onze ouders op zaterdagochtend om boodschappen gingen konden wij even twee uurtjes zenden.’ In 1986, toen Postma en Westra samen met een aantal vrienden aan het kaarten waren, bedachten zij ook wel weer eens te kunnen zenden. Een aantal jaren zonden zij als de Radio Release vanaf een slaapkamer bij Postma’s ouders thuis. ‘Dit liep natuurlijk uit de hand. In het begin zonden we alleen zaterdagmiddag. Later begonnen we al om half 7 ’s ochtends op zaterdagmorgen. Toen werd het tijd om een ander onderkomen te vinden,’ aldus Postma. Daarvoor hoefde niet lang gezocht te worden. De oude veestalling op het erf van Postma’s ouders was uitermate geschikt als studio. Er moest alleen wel even verbouwd worden. Een jaar lang waren de jongens bezig om de veestalling om te bouwen tot studio. Inmiddels niet meer met een aantal vrienden, maar in totaal met zo’n twintig man. Een aantal van hen kwam van een zender uit Augustinusga, die na een inval was gestopt met radio maken. Een jaar lang duurde de verbouwing, maar het resultaat mocht er dan ook zijn. Een complete studio met keuken, toilet, woonkamer en zelfs een slaapkamer, voor het geval het eens echt laat geworden was. Op 30 juli 1994 kwam Jelle Russchen langs in de studio. Een bekende naam in het piratenlandschap, maar niet een zeer geliefde. Hij kwam de zender in beslag nemen. ‘Wat hebben we toen een geluk gehad, de zender die we normaliter gebruikten was namelijk een paar dagen daarvoor stuk gegaan dus die hadden we voor reparatie weggehaald. Op dat moment zonden we tijdelijk met een kleinere zender. Nadat Russchen onze zender had opgehaald konden we dus na de reparatie meteen weer beginnen met zenden,’ lacht Westra. Later volgde nog tweemaal een inval waarbij apparatuur in beslag genomen werd. Een boete van 500 gulden lachten de jongens om. ‘Gedeeld door 24 man was dat natuurlijk een eitje,’ zegt Postma. Op 10 maart 1996 was het wederom bingo. ‘We kregen een telefoontje van de jongens van de Stille Genieters uit Harkema. Daar werd met man en macht alle apparatuur in beslag genomen.’ In plaats van snel spullen te verstoppen of op te houden met zenden ging de Radio Release, waar op dat moment Westra aan het zenden was, gewoon door met radio maken. ‘We hebben altijd gezegd: Als ze ons moeten hebben dan is er toch geen ontkomen aan. Verzet is zinloos.’ Nog maar net na het telefoontje van de Stille Genieters uit Harkema kwamen drie auto’s het erf op rijden en werd alles in beslag genomen. ‘Alleen onze platencollectie en de deksel van de pick-up waren er nog na afloop. Ze zeiden erbij dat als ze nog eens langs moesten komen dat ze dan zelfs de deurmatten mee zouden nemen,’ zegt Postma. Een week later kwamen de mannen bij elkaar. In die tijd werd veel frequentieruimte verkocht aan commerciële partijen, en vanwege die reden werd er een ware kruistocht gehouden tegen zendpiraten. Een aantal van de mannen wilde graag doorgaan met zenden, maar de consequenties logen er niet om. ‘We hebben toen geprobeerd om als lokale omroep door te gaan, maar de regelgeving werkte ons aan alle kanten tegen. Wij waren een radiostation waarbij plezier en muziek voorop stond. Als je een lokale omroep wilde zijn moest je voldoen aan bepaalde eisen, waar wij eigenlijk niet aan wilden voldoen. Wij wilden geen praatprogramma’s, maar muziek. De lokale omroep is er nooit van gekomen,’ zegt Westra. Postma en Westra bleven ook na de Radio Releasetijd met elkaar bezig met muziek, met de Musicshow waarmee zij licht en geluid verzorgen bij feesten en partijen. In die tijd spraken ze nog geregeld over de Radio Release. Ook het idee om een internetradiozender te beginnen kwam wel eens ter sprake, maar het leek beide eigenlijk maar niets. Toch kon Westra het niet laten. Hij verbouwde een kamertje in huis tot een studio en begon met zenden. Ditmaal legaal, met alle vereiste vergunningen van onder andere Buma Stemra. Het radiobloed begon weer te stromen en ook Postma kreeg weer de kriebels. Al snel was ook hij weer ‘on air’. Niet alleen Westra en Postma zijn weer onder de naam Radio Release te horen, ook verscheidene van de oude zendpiraten van de Radio Release hebben weer hun eigen programma. Het Radio Release-gevoel is bij de mannen weer helemaal terug, ondanks dat het niet meer de spanning van het illegale en dezelfde gezelligheid heeft van een verbouwde veestalling. Wel hebben ze dezelfde instelling als jaren terug. ‘We draaien geen smartlappen en geen hardcore,’ lacht Westra. ‘We zouden het mooi vinden in de toekomst weer live artiesten op de radio te kunnen laten horen en regionaal beginnend talent bij ons een podium te geven, net als toen.’ Het nieuws dat Radio Release weer in de lucht is is bij een hoop luisteraars van vroegere tijden goed ontvangen. ‘We horen nu ineens van mensen dat zij vroeger altijd luisterden. Toen hadden we daar geen enkele mogelijkheid voor om dat te peilen. Wanneer er geen brieven en telefoontjes binnenkwamen kenden wij de luisteraars niet. Nu blijken er toch een heleboel meer mensen te hebben geluisterd dan dat wij wisten.’ Radio Release is te beluisteren via www.musicshow.nl en via de Facebook-pagina www.facebook.com/radiorelease zijn leuke oude foto’s (met snorren) te bekijken en oude filmpjes terug te zien.