Ruud Post

0
328
groningen mmh ruud post

Brandweercommandant gemeente Zuidhorn

“Ik ben de hoofd leidinggevende van het gemeentelijke brandweerkorps. Zuidhorn heeft drie kazernes, namelijk in Zuidhorn, Grijpskerk en Oldehove. Bij iedere kazerne hoort een korps die elk bestaan uit zo’n vijftien personen die er samen voor zorgen dat ze 365 dagen per jaar paraat staan. Als brandweercommandant zorg ik ervoor dat alle korpsen over voldoende materiaal beschikken en dat ze voldoende geoefend hebben. Eigenlijk dat ze het hele jaar door kunnen draaien. Daarnaast ben ik er ook voor een stukje brandveiligheid, waarop alle bouwaanvragen in de gemeente beoordeeld worden. Bij bijvoorbeeld een Brede School is dat een hele klus. Ik probeer zelf ook altijd bij belangrijke meldingen aanwezig te zijn. Het leven met de pieper, ja, dat zijn wij allemaal wel gewend. ’s Nachts ligt hij op het nachtkastje, overdag hangt hij aan de riem. De meldingen variëren van een poes in de boom tot grote branden en ongelukken. Voor alle drie de korpsen samen zijn dat er ongeveer 120 in totaal per jaar. Ondanks dat de brandweerlieden vrijwilligers zijn, houden ze er wel heel veel rekening mee. Naast de meldingen hebben ze één keer in de veertien dagen een oefenavond en zitten we nog wel eens vaker bij elkaar, dus reken maar dat ze er toch wel een avondje in de week zoet mee zijn. Als brandweerman moet je denk ik een teamspeler zijn, goed kunnen samenwerken, enigszins sportief zijn en technisch onderlegd is ook wel handig. Ik zeg wel eens dat je geen angst moet kennen, maar dat is niet zo, want zonder angst is niemand. Je moet wel een stevige persoonlijkheid hebben; dat je niet snel zenuwachtig wordt. Tot nu toe lukt het goed om vrijwilligers te vinden voor het korps. Als we iemand nodig hebben, kijken onze vrijwilligers in hun omgeving wie ze geschikt vinden. Belangrijk is te zoeken naar mensen die ook overdag in de buurt zijn. Onze drie korpsen horen bij de snelst uitrukkende korpsen van de provincie en dat komt daardoor. Ik ben zelf dertig jaar geleden begonnen bij de brandweer. Nee, dat was eigenlijk helemaal niet een droom. Maar er was veel werkloosheid en bij de brandweer in Amstelveen vroegen ze toen iemand met name om de bouwplannen te beoordelen wat wel aansloot bij mijn bouwkundige achtergrond. Maar ik kan niet anders zeggen dat ik het nog altijd hartstikke leuk vindt. Als er slachtoffers bij zijn, dan hakt dat er zeker in, maar vaak weet je dat je mensen helpt en dat is erg bevredigend. Uiteindelijk klaren we de klus altijd.”