Bijna kwart eeuw halve marathon in Ulrum

0
151
de organisatie Halve marathon Lauwersoog Ulrum

ULRUM – Het dorp Ulrum maakt zich op voor de 24ste editie van de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum. Zaterdag 27 juli zullen naar alle waarschijnlijkheid zo’n 600 lopers de afstand tussen de twee dorpen afleggen. Achter de schermen is vrijwel alles in kannen en kruiken. De ruim 200 vrijwilligers zijn geïnstrueerd om ook deze editie tot een groot succes te maken.

Organisator Hans van der Heide heeft er zin in: “Ik ben zelf geen hardloper, maar waar ik naar uitkijk is dat je een plezier doet aan heel veel atleten. Zij komen ieder jaar graag weer en spreken vol lof over het prachtige parcours, dat door een natuurgebied gaat. Het start aan de rand van de Wadden, midden in het Werelderfgoed. Groener kun je het niet bedenken.” Volgens Van der Heide is met name voor lopers de tocht erg aantrekkelijk. “Je loopt van punt naar punt. Voor toeschouwers is dat misschien niet zo leuk, maar voor de lopers wel. Zij zien van alles onderweg.”

Van der Heide is er blij mee dat de lopers altijd weer het circuit weten te vinden. “Het is vakantietijd, maar ieder jaar komen ze weer massaal hier naartoe. Het zijn niet perse mensen die hier op vakantie zijn, maar dat kan natuurlijk wel. Er zijn verschillende campings en bed & breakfasts in de buurt.”

Het geheim van de loop? “Dat zal te maken hebben met het parcours en de organisatie. Onder de lopers van verschillende lopen in het noorden is een paar jaar geleden een enquête gehouden. Daar scoorden we verre weg het beste. Ook bijvoorbeeld op de verzorging en de posten. Het wordt geroemd en dat spreekt zich rond. We moeten het hebben van hoe men over ons spreekt.”

Toch zijn er dit jaar wel veranderingen. “Dit jaar is er voor ons wat extra werk omdat de gemeente een deel van het werk niet meer doet. Zoals de borden voor de omleidingen. Die bebording werd altijd door een bedrijf gedaan. Dat werd de gemeente te duur en nu moeten we het zelf doen. Het zou tussen 3000 en 4000 euro gaan kunnen kosten, maar in een overleg is besloten dat zoiets echt niet kan,” zegt Van der Heide. Uiteindelijk besloot de gemeente om zelf de borden te kopen. “Voor de organisatie kost het nu 350 euro per keer. De gemeente kan dat over tien jaar afschrijven. Toch is het voor ons wel extra werk, want ze moeten geplaatst worden. Dat doen we in de week vooraf en op de dag zelf moeten alle borden richting de wegen geplaatst worden.”

Het startschot wordt zaterdag gegeven door Harm Post, de directeur van Groningen Seaports. Deze organisatie is samen met de EHL de nieuwe hoofdsponsor van de loop. Als tegenprestatie moet de organisatie een compleet draaiboek maken voor een marathon tussen Lauwersoog en de Eemshaven. Van der Heide: “Wij maken een kostenraming en leggen die bij Seaports neer. In eerste instantie maken we dus alleen een draaiboek. ‘De tocht der vertwijfeling’ gaat het heten.”