Een leven lang hard werken, en nu naar de voedselbank

0
242
Familie van der Maar Leens

Drewers van der Maar uit Leens wordt 65

LEENS – Altijd hebben ze hard gewerkt, Drewers en Willy van der Maar uit Leens. Drewers is afgelopen woensdag 65 geworden. Reden voor een feestje? Niet helemaal. Door de overgang naar AOW heeft het echtpaar een maand lang geen inkomen. “We moeten dus een maandje naar de voedselbank.” Drewers, die al sinds zijn veertiende als loodgieter heeft gewerkt en op zijn 61e met de VUT ging, moet er een beetje om lachen. “Zo gaat dat tegenwoordig schijnbaar in Nederland. Het voelt wel een beetje oneerlijk.”

Drewers heeft zijn verjaardag er niet door laten verpesten. Gezellig met familie en vrienden de tuin in, gebakje erbij, ’s avonds een borreltje. Niet te gek. Of hij niet in aanmerking komt voor een regeling om deze maand te overbruggen? “Die is er wel”, vertelt hij. “Dat is een soort voorschot, maar dat moet je dan straks weer terug betalen. Daar zit ik niet op te wachten. Het is toch wat, dan heb je altijd hard gewerkt. Veel onder de vloer, dan lag je weer in de blubber.” En nu dus een maandje voedselbank.

Zowel Drewers als Willy hebben beide altijd hard gewerkt. Drewers dus als loodgieter en Willy in de thuiszorg. “Als vrouw bouwde je vroeger geen pensioen op.” Nog steeds kunnen ze niet stilzitten. In de winter doet Willy vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis in Leens, in de zomer helpt het echtpaar mee op een camping in Warffum. Daar staan ze nu al jaren op de camping. Toen de ouders van de eigenaresse overleden, besloten Willy en Drewers een handje mee te helpen. Nu doen ze er zo’n beetje alles. “We kunnen moeilijk stilzitten”, zegt Drewers.

Door het vrijwilligerswerk dat het echtpaar doet, kunnen ze gratis op de camping staan in Warffum. Lekker op vakantie kunnen ze dus wel. Alhoewel, vakantie. Ook op de camping zijn ze óók veel aan het werk. Drewers houdt zich vooral bezig met snoeiwerk, grasmaaien en onderhoudswerkzaamheden. Willy maakt de wc’s schoon en helpt verder met allerlei klusjes. “We zijn lekker bezig en hier op de camping kunnen we lekker genieten van de zon. En het is fijn om anderen te helpen. Dat maandje voedselbank overleven we ook wel weer.”