Gouden plak voor North Frisian Percussion Corps

0
160
DOKKUM - NFPC

Bestuur is apetrots op leden showband

DOKKUM – Ze hadden het in eerste instantie niet eens door en feliciteerden de showband waarvan zij dachten dat zij het hoogst hadden gescoord. Het was pas enkele uren later dat voorzitter Rikus Hamstra van het North Frisian Percussion Corps een journalist aan de lijn kreeg die hem feliciteerde met de behaalde winst toen door begon te dringen dat ze de uitslag verkeerd hadden verstaan. Op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade werden alle uitslagen via een microfoon omgeroepen en tegelijkertijd op een scherm vertoond. Net voordat de uitslag van het NFPC op het scherm vertoond zou worden liep het beeld vast. Door de rumoer die er ontstond was de uitslag vervolgens niet meer te verstaan. ‘We meenden echt te horen dat Advendo uit Sneek hoger had gescoord dan ons. We hebben ze zelfs nog gefeliciteerd. Pas die avond kregen we te horen dat we toch hoger hadden gescoord! Toen brak er nog wel even een feestje los,’ aldus Thea Idsardi, één van de vrijwilligers van het NFPC. Het North Frisian Percussion Corps komt uit in de eerste divisie, en deed voor de derde keer mee met het WMC. De eerste keer behaalden ze ook goud, de tweede keer werden ze zelfs wereldkampioen. De kans op de wereldtitel is nu echter verkeken. De gouden plak hebben ze, vanwege hun hoge score van 88,52, al binnen. Omdat er nog een aantal showbands hun opwachting moeten maken in Kerkrade is het nog afwachten wie de wereldtitel deze editie van het WMC wint. In de ranking staat de band uit Dokkum momenteel op de tweede plaats, de band hoopt ook daar te eindigen. ‘De score die we hebben gehaald is zo hoog, een plaatsje in de top drie zit er zeker wel in,’ aldus Hilda Raap, ook een vrijwilligster bij het NFPC. De muzikanten en leden van de Colour Guards, de dames die er met gekleurde vlaggen een prachtig schouwspel van maken zijn erg tevreden met hun behaalde resultaat, en treuren niet over het feit dat de wereldtitel aan hun neus voorbij is gegaan. ‘We gingen voor de 85 punten. Dat moest haalbaar zijn. Daar zijn we ruim bovenuit gekomen, en daar zijn we al apetrots op. Ons doel is gehaald, en dat vonden we het belangrijkst,’ zegt Hamstra. Het NFPC bracht op het WMC het stuk ‘A World of Games’ ten gehore. Dit stuk was speciaal door de dirigent voor de muzikanten geschreven. In het stuk waren verschillende tunes van bekende spellen, of spelgerelateerde muziek verwerkt. Lingo, Angry Birds, Pokerface van Lady Gaga, Franky goes to Hollywood en het Rad van Fortuin waren slechts een paar voorbeelden. De input voor het stuk kwam van de spelers van NFPC zelf. ‘Zij hebben aangegeven wat zij graag verwerkt zouden zien in het stuk,’ zegt Hamstra. ‘De dirigent gaf daar gehoor aan. Hij heeft er een prachtig stuk van gemaakt.’ Het korps is met regelmaat op zoek naar nieuwe aanwas. Onlangs gaven zij workshops op basisschool de Bron in Dokkum om nieuwe jeugd te enthousiasmeren voor de showband. Hier zijn al een aantal nieuwe leden uit voortgekomen. ‘Het grootste misverstand is dat het gaat om wat optochtlopen en ondertussen wat trommelen. We zijn in de jaren uitgegroeid tot een showband waar entertainment hoog in het vaandel staat. Muzikaal zijn is belangrijk, maar je moet er ook een show van kunnen maken en er plezier in hebben,’ zegt Hamstra. ‘En optochten doen we wel, maar de show staat voorop,’ zegt Idsardi. Nieuwe leden zijn ook nu weer welkom. ‘We hebben een zeer enthousiast team, wat met veel plezier het allerbeste eruit probeert te halen. We leggen de lat voor elkaar hoog, en trainen keihard. Maar daarnaast hebben we de grootste lol en zijn we vooral een sociale vereniging. En ook nog eens een vereniging dat met een heel jong team goud heeft behaald op het Wereld Muziek Concours, daar wil je toch graag bij horen?’ besluit een apetrotse Hamstra zijn verhaal.