Jan Oomkes

0
167
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Voorzitter Comité Open Monumentendag Zuidhorn

“De hamer heb ik als voorzitter niet nodig. Het comité bestaat uit negen hele betrokken mensen. Vrij probleemloos organiseren we wat voor Open Monumentendag; elk jaar weer op de tweede zaterdag van september. Mijn betrokkenheid vloeit voort uit het feit dat ik de afgelopen zeven jaar als wethouder onder andere de monumentenzorg in mijn portefeuille heb. Daarnaast heb ik ook gewoon wat met cultureel erfgoed in ons land en heeft architectuur altijd mijn aandacht gehad. De gemeente Zuidhorn heeft voor een kleine gemeente relatief veel Rijksmonumenten, namelijk 114, onder andere boerderijen, molens en architecturele vondsten. Daarnaast hebben we hier drie beschermde dorpsgezichten te weten Niehove, Saaksum en De Gast in Zuidhorn. De laatste jaren proberen we op de Open Monumentendag een paar monumenten extra in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar zijn dat de Hanckemaborg in Zuidhorn, het klooster in Aduard en rondwandelingen door het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Voor de vierde keer organiseren we weer een informatie avond voorafgaande aan de Open Monumentendag. Er staan weer leuke lezingen op het programma waarin veel achtergrond informatie wordt gegeven. Het eerste jaar was het nog niet zo druk, maar de jaren daarna is hier altijd veel animo voor. Ook proberen we de laatste jaren de scholen erbij te betrekken. Vorig jaar deden er nog zes scholen mee; dit jaar zijn dat er zelfs twaalf. Ja, dat animo heeft ons een beetje overvallen. Het betekende dat wij voor maar liefst 395 leerlingen iets leuks moesten bedenken. Zij gaan naar Museum Bernardushof in Aduard waar ze een dagdeel bezig gaan met het maken van Middeleeuwse zalfjes en smeerseltjes. Ontzettend leuk. En het is belangrijk om de jeugd bij de monumenten te betrekken, want jong geleerd is oud gedaan. Als je als jongere al bezig bent met monumenten, besef je ook als je ouder wordt de waarde hiervan. Het gekke is: zijn we op vakantie in het buitenland dan vinden we allemaal moeiteloos het Hollands Eethuis, maar in eigen gemeente weten we alle Rijksmonumenten niet te vinden. Om mensen meer bewust te maken van de bijzondere monumenten die we in onze gemeente hebben, dat is het streven van ons comité.”