Karen Elzink wint in Noordhorn

0
219
noordhorn wielerronde 1

Danielle Bekkering troeft jonge garde af

NOORDHORN – Noordhorn was afgelopen zaterdag tijdens de achtste editie van het wielercriterium onder de indruk van de twintigjarige Karen Elzing die de achtste wielerronde in het dorp op haar naam zette. Zij eindigde voor Moniek Tenniglo en de Australische Sarah Roy uit Sudney, die respectievelijk tweede en derde werden. Natuurlijk hadden de bewoners van de voorstad van Zuidhorn graag gezien en gehoopt op good-old Danielle Lissenberg-Bekkering. En vanzelfsprekend had iedereen de Zuidhornse Ivana Tiessens een plekje op het podium gegund, maar het zat er voor deze dames niet in.
Het was Karen Elzing uit Schoonebeek die het moraal van de zeer taaie en aanvalslustige Bekkering uiteindelijk wist te breken en daarmee was ook de aanjager in het peloton geëlimineerd. Spannend was de strijd om de eerste plaats dan ook niet; de strijd om het zilver en brons des te meer. Na de berusting van Bekkering was er voor Elzing de laatste twaalf ronden geen echte bedreiging meer. Ze klaarde de klus knap in haar eentje en kreeg daarvoor de handen op elkaar van het massaal toegestroomde publiek. Eyeleen Bekkering kreeg ook een warm onthaal, het was haar tweede wedstrijd sinds de overwinning die ze boekte op de ernstige ziekte baarmoederhalskanker. En ook pa Bekkering stond maar handen te schudden. Hij werd een aantal weken terug geopereerd vanwege ernstige hartklachten. Danielle kreeg de prijs van ‘strijdlustigste rijdster’. En dat had de jury goed gezien. Noordhorn voelt nog altijd als haar achtertuin en de Den Hamse deed meerdere pogingen te ontsnappen of dicht te rijden. "Maar, ik kreeg te weinig steun op beslissende momenten,” foeterde ze na de wedstrijd nog wat na. "Natuurlijk had ik hier graag op het podium gestaan en heb daar ook alles voor gegeven. Maar ik kan het niet alleen. Daar had ik vandaag ook de kracht niet voor." Al eerder liet de sportvrouw harde kritiek horen gericht op collega-renners in het peloton. Ook nu was dit de noot die Bekkering na afloop kraakte: "Er zijn een aantal rijdsters die er op gebrand zijn hier iets te laten zien, maar die op cruciale momenten wanneer het moet, er niet echt voor gaan maar op safe spelen. Dat is een keuze. Maar zo kom je nooit op het podium. Ik heb het een aantal keren geprobeerd, maar kreeg te weinig ondersteuning. Jammer. Nu ben ik vierde. Net niet dus. Maar dit geeft een beter gevoel dan niets te hebben geprobeerd.” Ze troeft nog altijd de jonge garde af en dat haar nog vrij gemakkelijk af ook.

Een van die jongelingen is Mariëtte van de Helm uit Niehove die pas twee jaren aan wielrennen doet en zich dus nog niet kan mengen in de strijd bovenin. Van de Helm blikt met een tevreden gevoel terug. Afgelopen week nog te gast bij Tour Du Jour, het programma van Wilfred Genee, nu weer in Noordhorn: "Het was heel leuk om eens mee te maken hoe het allemaal reilt en zeilt bij Tour du Jour," glimlacht de zus van Rianne. Die laatste reed de wielerronde niet uit door fysieke ongemakken. Mariëtte wel en was daar mee in haar nopjes: "Het was heel zwaar en ging echt hard. In het begin twijfelde ik wel even of het zou lukken, maar ik heb hem uitgereden en voor nu ben ik daar dik tevreden mee.” Ook Ivana Tiessens keek met een glimlach terug op haar wedstrijd: “Ik zat al snel in de kopgroep en dat ging in het begin flink hard. Wel jammer dat ik niet op het podium ben geëindigd, daar was ik echt op gebrand, maar tijdens de sprint zat ik een beetje ingesloten. Een aanval op Elzing zat er na al het harde fietsen niet meer in. Ik heb getwijfeld om nog een poging te doen, maar voelde dat ik me dan zou opblazen. Ik heb lekker gereden, alles gegeven en dat resulteerde dan in een negende plaats. Ik kan er goed mee leven.” Zuur waren de druiven voor Janneke Ensing uit Gieten. De winnares van vorig jaar was lekker op dreef toen ze betrokken raakte bij een valpartij buiten haar schuld. De fiets begaf het en het was einde wedstrijd. Een zege was het ploeggenootje van Tiessens wel gegund. Het afgelopen jaar raakte ze zowel haar baan als schaatsploeg kwijt. Ook in de privésfeer kreeg ze de nodige klappen.

Organisator Digna Achterhof blikte tevreden terug. “Mooi weer, veel mensen, geen ongelukken en een superpodium met zelfs een internationaal tintje”, straalde Achterhof en doelde daarmee op de nummer twee, de Australische Sarah Roy. Het is duidelijk. Renners komen graag naar Noordhorn en volgend jaar zullen ze er weer zijn. Want Noordhorn kan eigenlijk niet meer zonder z’n criterium.

Overige uitslagen: Bij de junior nieuwelingen categorie vrouwen werden de zusjes Willeke en Liena de Jong uit Ubbena respectievelijk eerste en tweede en bij de mannen legde Niels Potze uit Aduard beslag op de eerste plek voor Hartthijs de Vries uit Kollum.